Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Yazı ayrı kışı ayrı güzel Kuzey Ege

Giriş: 22.12.2015 - 11:18 | Güncelleme:

Ege Bölgesi'nin tüm şehirleri, kasabaları dört mevsim eşsiz güzellikler sunan birer cennet köşesi...

Ege Bölgesi'nin tüm şehirleri, kasabaları dört mevsim eşsiz güzellikler sunan birer cennet köşesi gibidir. Her mevsim ziyarete açık, her mevsim sizi etkisi altına alı bir daha bırakmak istemeyeceğiniz noktaya getirinceye kadar kendini sevdiren köşeler...

Her sokağını, her taşını, her binasını, manzarasını, ağacını, tarihi zenginliğini ayaklarınızın altına serer. Son baharın o loş ışıklarında ya da kışın bembeyaz kar örtüsü altında belki de hafifçe yağan bir yağmurun sisi eşliğinde sizi büyüleyici yolculuklara çıkarır. Her bir adımda onlarca fotoğraf çekme arzunuzu tetikleyen görüntüler yakalatır. Ve bir kış mevsimi eşsiz güzellikte fotoğraflar çekmek istiyor, gidecek yer arıyor, bir rota oluşturmaya çalışıyorsanız, işte o aradığınız yer burada...


AYVALIK

 Kuzey Ege'deki tatil beldeleri sıralamasında şüphesiz akıllara ilk gelen yerdir. Yemeklerinden denizine, tarihinden mimarisine, adalarından su altı güzelliğine kadar her arayışa bir cevap verecek güzellikleri ayaklarınızın altına serebilir. 23 adası bulunan Ayvalık, su altı dalışı için gelen deniz tutkunlarına her mevsim kucak açar. Ağırlıklı olarak 19'uncu yüzyılda yapılan evleri, asırlar öncesinden günümüze kalan kiliseleri, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla soğuk mevsimlerde daha dingin, yaz aylarında ise kalabalık bir tatil ortamı sağlar. Cunda diğer adıyla Alibey Adası, sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından binlerce turisti çeker. Taksiyarhis Kilisesi, Leka Panaya Manastırı mutlaka görülmesi gereken yerler.

 

Edremit'e 25 km uzaklıktaki bu belde, her şeyden önce "havası" ile meşhurdur. Öyle birçok dilde pelesenk olmuş "Havası çok temiz," diyerek anlatılacak türden değil üstelik, isviçre'deki Alp Dağları'ndan sonra dünya genelinde havası en temiz ikinci yer oluşu tescillenmiş bir yer burası. Bu temiz havasını, Şahinderesi Kanyonu'na borçlu. Kanyon, fiziksel özellikleri itibariyle dağdan çektiği mis kokulu çam ağaçları havasını tüm ovaya dağıtıyor. Yürüyüşler ve doğa sporları için de son derece elverişli olan Şahinderesi Kanyonu'nda Dereçatı, Naneli Pınar, Gücük Burun, Ağlayan Çam, Kestane Deresi, Yörük Pınarı, Selvili Mezarlık, Ayı Kapıları etaplarına yoğun ilgiyle karşılaşabilirsiniz.



 Kuzey Ege Bölgesi'nde deniz suyu en soğuk yerlerden biridir. Bu özelliğini de, denizin altından çıkan artezyen sularına borçludur. Denizi soğuk, havası temiz, doğası büyüleyici bir yerdir Akçay. Edremit'e sekiz kilometre uzaklıktaki belde, konaklama, eğlence ve yeme-içme alanlarında da bolca seçenek sunar. Yaz aylarında yoğun bir nüfus artışı yaşanan beldede restoranlar, büyük barlar, konser alanları ve etkinlik merkezleri iskele bölgesinde yoğunlaşır. En keyifli plajları, Yenimahalle ve Sarıkız mevkilerindedir. Deniz kenarındaki çok sayıda otel ya da moteller, pansiyonlarda da konaklayarak serin, berrak ve tertemiz Ege Denizi'nin tadını çıkarabilirsiniz.


ANTANDROS

 Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapmış etkileyici bir şehrin kalıntıları arasında kaybolacaksınız... Antik çağlarda bölgenin en önemli tersanelerinden biri olan Antandros'un kalıntıları günümüzde 24 kişilik kazı ekibinin çalışmalarıyla yeniden gün ışığına kavuşuyor. 2001 'den bu yana süren çalışmalarda Doç. Dr. Gürcan Polat başkanlığındaki arkeologlar, çok sayıda kompleksi ortaya çıkararak dönemin sosyal yaşamı, mimari gelişimi ve ticaret alışkanlıklarını anlamamıza yardımcı oluyor. Üç farklı alanda yürütülen kazı çalışmalarında şimdiye kadar Roma villaları, mezar alanları, lahitler, antik yollar keşfedildi. Altınoluk sınırları içerisinde bulunan antik şehirde bulunan mozaikler, büyüleyici güzellikleri kadar paha biçilemez bir değere sahiptir.

 

 

ASOS

 Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Asos, 4.000 yıllık bir tarihe sahip. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı belde, tarihin doğa ve denizle iç içe geçtiği ender yerlerden biri. İki ayrı yerleşim yerinden oluşan Asos, antik kentin çevresinde kurulan yeni yaşam alanı ile Osmanlı dönemi sonrası oluşan Behramkale köyünün birleşmesiyle can buluyor. Denizden yüksekliği 238 metre olan Asos, sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulu. Tarihi kalıntılardan Athena Tapınağı'nı, Asos Akropolü'nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Behramkale Köyü'nde ise bölgede çokça bulunan andezit taşıyla yapılan evlerin görüntüsünden kendinizi alamayacaksınız.

YEŞİLYURT

 Kaz Dağları eteklerinde konumlanan bu köy, dündaya oksijen oranının en yüksek olduğu ikinci yerleşim yeridir. 90 haneli, 200 nüfuslu köydeki birçok yapıda yıllarca öncesinin taş işçiliğiyle yapılan evleri görmek sizi zamanda yolculuğa çıkaracak. Yunan mitolojisinde tanrıçalar Hera, Afrodit ve Athena'nın katıldığı kabul edilen dünyanın İlk güzellik yarışmasının da bu köyde gerçekleştiğine inanılır. Tanrı Zeus'un bu köyde doğduğu, tanrıça Afrodit'in ilk kez burada aşık olduğu da köyle ilgili diğer tadına doyulmaz "efsanelerdir".


EDREMİT

Balıkesir ilinin turizm açısından en gözde ilçelerinden biri olan Edremit, adını taşıyan körfezden 10 km kadar içeride kurulmuştur. Sahile konumlanan Akçay, Zeytinli, Güre ve Altınoluk mahallelerine yoğun bir turist akını yaşanmaktadır. İzmir, Çanakkale, Ankara ve İstanbul'dan kolay ulaşım sayesinde yerli turistlerin de yıllardır en çok ilgilendiği "yazlık" adreslerinin başında gelir. Antik çağlardan bu yana çok sayıda uygarlığı barındırmış, antik kentlerinde onların tüm izlerini gün yüzüne çıkaran Edremit; sıcak su kaynaklarıyla da kış turizminde önemli bir yere sahiptir, ilçe merkezindeki parklar, camiler, şelaleler, seyir teraslan, anfi tiyatro da deniz dışında yapılabilecek aktivite adresleri olarak öne çıkıyor.



Endemik yani sadece bu bölgeye özel bitkilerin yetiştiği bir cennet... Dünya'nın en önemli doğa hazinelerinden biri... Havasıyla, suyuyla, insanlığa bahşettiği ürünleriyle, manzarasıyla, efsaneleriyle, canlı türleriyle Türkiye'nin görülmesi gereken başlıca hazinelerinden biri Kaz Dağları... Cip safariyle birçok kuytu köşesini keşfedebileceğiniz, doğa sporlarıyla sonuna kadar enerjisini içinize çekebileceğiniz, derelerinde yüzebileceğiniz bir cennet köşesi. Balıkesir ve Çanakkale illeri sınırlarına yayılan Kaz Dağları, 23 endemik bitki türünü barındırıyor. "Kazdağı Göknan" ve "Doğu Kayını" ağaçları ise bu bitkilerin başında geliyor. Şahinderesi Kanyonu'nda kaya tırmanışı, Tozlu Yaylası'nda kamp ve dağ bisikleti, Ayı Deresi'nde ise trekking yapabilirsiniz.

Kaynak: Bora Jet Magazine

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
CUNDAYI GÖRMEDEN ÖLMEYİN.
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
mükemmel
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
altınoluk muhteşem bir yer.herkese tavsiye ederim
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
Çok güzel bir çalışma olmuş, teşekkür ederiz. Meltem&Nuri
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 0 0
çok hojdirrr fekat benana