Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Budapeşte şehir turu

Giriş: 26.12.2015 - 15:25 | Güncelleme:

Seda Zeynep Köse Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gitti, Macar mutfağının birbirinden özel lezzetlerini tattı, Tuna nehrinde tekne turu yaptı, bilinmeyenlerini sizler için keşfetti

Seda Zeynep KÖSE

szk@haberturk.com    

instagram/ tatildeyimdonucem

Habertürk & Tatilstil.com işbirliğinde gerçekleşen Orta Avrupa turunun, son durağı olan Budapeşte, her daim çok merak ettiğim ve tıpkı Prag gibi gitmek isteyip, bir türlü gidemediğim şehirlerden biri olmuştur. Çok yakın bir Macar dostum, Budapeşte için "özgürlüğün şehri" demişti. Aslında Budapeşte'nin bir çok adı var, bunlardan birisi de " Doğu'nun Paris'i". Yüksek beklenti içerisinde gittiğim şehir, kesinlikle beklentilerimin üzerinde çıktı.

Budapeşte " Doğu'nun Paris'i" olarak anılır

Prag'taki sabah kahvaltısının ardından çıktığımız Budapeşte yolculuğumuz yaklaşık 5 saat sürüyor. Şehir merkezine vardığımızda, şehrin en önemli caddelerinden biri olan Andrassy Caddesi üzerinden, Kahramanlar Meydanı'na varıyoruz. Havanın da kararmış olması nedeniyle, yine ışıl ışıl bir alan karşılıyor bizi.

Bu minik şehir turunun ardından, Çigan gecesine katılmak için, hazırlanmak üzere otelimize gidiyoruz.

ÇİGAN GECESİ

Gece, Buda tarafında yer alan, Vadaspark içerisindeki "Vadaspark Étterem" de gerçekleşiyor. Personel, karşılama çok sıcak ve samimi. Kapının hemen girişinde "pogaca" ve likör ikramında bulunuluyor. Pogaca, bildiğimiz "poğaça", girişte verilmesinin nedeni ise damak tadınız nötrleşsin diye ikram ediliyor, böylelikle, yemeklerin tadını daha iyi alabiliyorsunuz. İçerisi çok keyifli, dekorasyon, ambiyans, müzik abartısız muhteşem. Yemek servisi, Macarların ünlü lezzeti "gulaş" ile başlıyor. Gulaşın ardından et ve garnitürlerden oluşan zengin bir tabak, ardından ise nefis tatlılar servis ediliyor. Bu arada elbette folk ezgiler eşliğinde, Macar geleneksel danslarından örnekler izliyoruz, hatta, bir ara kendimizi sahnede buluyoruz. Anlatmakla olmayacak sanırım, iyisi mi video ile bir nebzede olsa yaşatayım size...

Çigan Gecesi'nin ardından otelimize dönüyor, dinlenmeye çekiliyoruz. Sabah otelde aldığımız kahvaltının ardından, Estergom & Visedgrad ve Szentendre turu için yola çıkıyoruz. İlk durağımız Estergom (Estergon) kalesi oluyor. Budapeşte'ye yaklaşık 60 km. uzaklıktaki kale, hem tarihimiz (Osmanlı dönemi), hem de Macar'lar için büyük önem taşıyor. Estergon Kalesi, Moğol istilasına kadar, Macar Krallığı’nın idari ve dini merkezi imiş. Kral IV. Bela, başkenti Budin’e taşıyınca, kaleyi tamamen din adamlarına bırakmış. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı, Kanuni Sultan Süleyman, ardından  Sokulluzade Lala Mehmed Paşa tarafından iki kez fethedilmiş. 2. Viyana Kuşatması'nın ardından ise tamamen kaybedilmiş.

 


Harika bir manzarası olan kalenin Maria Valeria köprüsü ve Tuna Nehri'ne bakan yüzü oldukça etkileyici. Hava biraz gri olsa da, gayet keyifli. Güzel manzaranın ardından, bazalikayı (basalica) ziyaret edip, kaleden ayrılıyoruz. Öğle yemeğini yemek üzere, Visegrad'a doğru yola çıkıyoruz. Yemeğimizi Visegrad Hotel'de alıyoruz. Doğa ile içiçe bir tesis burası. Personel ilgili ve profesyonel. Menümüzde ceylan çorbası, hindi ve soslu dana eti ve tatlı var. Yemekte, içecek olarak "Ginger Ale" yani zencefilli gazoz tercih ediyoruz. Ben yabancı değilim, denemiştim, ama, ilk kez deneyenler çok beğeniyor.

Tatlı ve kahve servisi ardından, Szetendre'ye geçiyoruz. Burası küçük, sevimli bir nehir şehri. Hediyelik eşyaları ile ünlü olan Szetendre'de alışveriş yapıyoruz. Burada, Türk işletmeler var, bazıları Türk lirası da alıyorlar. Hediyelik eşya almak için en iyi lokasyonlardan biri, fiyatlar diğer noktalara göre daha uygun ve çok daha fazla çeşit var. Alışverişimizi bitirip, tekrar Budapeşte'ye doğru yola çıkıyoruz. Akşamüstü yapacağımız tekne turuna kadar, şehir merkezini geziyoruz. St. Mathias Katedrali, Zincirli Köprü, Balıkçılar Kulesi Budapeşte'nin en görülmesi gereken yapılarının başında geliyor.


Vaci Utca Caddesi, Budapeşte'nin en popüler lokasyonlarından biri, bir nevi bizim İstiklal Caddesi gibi. Burada, ünlü markaların mağazaları, restaurant ve kafeler yer alıyor, oldukça kalabalık. Yorulduğumuz için, Budapeşte'nin olmaz olmazlarından biri olan Cafe Gerbaud'da bir kahve molası veriyoruz. Duyumlarımıza göre, eğer Budapeşte'ye geldiyseniz, burada kahve içmeden dönmemeliymişsiniz. Bizde söz dinledik ve gerekeni yaptık.

Kahvenin hemen ardından, muhteşem görüntülere şahit olacağımız nehir gezisi için, tekneye geçiyoruz. Teknede, bir çok dilde anlatım yapılıyor, kulaklıkları kullanırsanız, istediğiniz dilde dinleyebilirsiniz.  Tekne turunu es geçmemeniz gerektiğini, üzerine basa basa söylüyorum. Gece Budapeşte'ye en yakışan zaman olsa gerek, büyüleniyorsunuz. Margaret ve Arpad köprüleri, Parlemento binası, Tuna Nehri... İnanılmaz keyifli.

Bu harika gezinin ardından, otelimize geçiyor ve dönüş hazırlığına başlıyoruz. 13.35'teki uçağımızdan 2 saat öncesinde alanda oluyoruz. Check - in işlemlerinin ardından, alışveriş için Duty Free'ye giriyoruz. Hemen bir hatırlatma, bazı ürünler Türk Duty Free'sinde daha ucuz, dolayısıyla oradan taşımanızı tavsiye etmem. Yine, sorunsuz bir uçuşun ardından İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniyor ve bu keyifli turu sonlandırıyoruz. Tüm konuklara, Tatilstil.com'a ve bizlere kusursuz bir tur yaşatan rehberimiz Hıdır Şatana'ya teşekkür ediyorum. Bir sonraki rotamızda görüşmek üzere. Şimdiden mutlu, seyahat dolu bir sene dilerim.

Tatilstil.com'u ziyaret etmek için

BUDAPEŞTE DİP NOTLAR

* Meydanın hemen arkasındaki dev buz pateni pistini gördüğümde, aklım kalmadı değil. Eğer buz pateni seviyorsanız ve vaktiniz olursa, lütfen benim için detadını çıkarın. Çok keyifli olacağından eminim.

* Szetendre'den, özel yapım ekmek ve Macar acı kırmızı biberi alın.

* Macar salamı almak isterseniz, süper marketlerden alın derim. Bunun dışındaki satış noktalarında satılanlar genellikle domuz etinden yapılan salamlar. Dana salamı istiyorsanız marketleri deneyin.

* "Tuna Kıyısındaki Ayakkabıları" yani  "Cipők a Duna-parton" u mutlaka görün. Burası bir Holokost anıtı. Anıt, 2. Dünya Savaşı esnasında, Oklu Haç Partisi yüzünden ölen Yahudiler'in anısına, heykeltraş Gyula Pauer ve Can Togay tarafından tasarlanmıştır. Oldukça ilginç, bence görülmesi gerekiyor.

* Macaristan'da Macar Forinti kullanıyorsunuz. 1 Euro 315 HUF'a denk geliyor. Euro ile alışveriş yapabileceğiniz yerler var tüm Avrupa'da olduğu gibi, ama, siz yine de yanınızda, bir miktar Macar Fronti bulundurun.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
3 0 +3
Budapeşte seyahatinizi kısa kesmişsiniz. Zincirli köprünün Buda tarafında yer alan Matthias Kilisesinin güney kısmında, bizim daha çok 'Kazıklı Voyvoda' diye bildiğimiz III.Vlad'ın (kont dracula diye de bilinir :) ) tutulduğu yeraltı zindanı yer almakta. Ayrıca Kilise'nin önünden Tuna'ya doğru inen merdivenlerden yukarıya bakılan görüntü muhteşem. Tarihi olarak bahsedebileceğim bir çok yerin yanı sıra opera anlamında da çok ünlü (Prag kadar olmasa da) bir şehir olmakla birlikte ruin barlar ve gece düzenlenen sıradışı havuz partileri görmeyi düşünebileceğiniz etkinlikler arasında; gündüz için...
Misafir - 8 yıl önce - Cevapla
0 3 -3
Çok güzel bir ülke bu Macaristan, Budapeşte'yi sevmeyecek insan yok bence. Prag'a göre daha sade ama daha güzel, güvenli ve insani bakımından sıcak. Sahici ilişkiler kurmak istiyorsanız Türk olduğunuzu söylemeyin, Ermeni ya da Kürt olun kısa süreliğine. Veee araba kiralayın tüm ülkeyi gezin, balatonun çevresindeki tüm yerleşim yerlerine uğrayın, hergün salçalı balık çorbası ve macar peynirleri ekmeklerini yiyin. Hayat çoook ucuz, tc'nij yarı fiyatına, batakhanelere ve turistik eğlencelere gitmeyin asla, normal mekanlar çok daha güzel, eğlenceli, ucuz ve güvenli.
Diğer Yazılar
YENİ MEDYA

UKRAYNA'NIN SAKLI CENNETİ LVİV

Seda Zeynep Köse, Ukrayna'nın şehirlerinden, en sevileni, spa turizmi ile önem taşıyan, gece hayatı ile ünlü Lviv'i sizler için keşfetti.

Lviv gece hayatı kadar yaşam biçimiyle de büyülüyor
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE 'AŞIKLAR ŞEHRİ' PARİS'TE

Seda Zeynep Köse, Paris gezisinde, Fransa'nın başkenti Paris'e gitti, Eyfel kulesi, Louvre müzesi, Paris Montmartre tepesini sizler için ziyaret etti.

Fransa'nın Başkenti Paris'te gezilecek yerler
YENİ MEDYA

BOZCAADA'DA BİR HAFTASONU KAÇAMAĞI

Haberturk.com seyahat yazarı Seda Zeynep Köse, Ege'nin cennet köşesi Bozcaada'ya haftasonu kaçamağı yaptı. Adanın bilinmeyenlerini, lezzetlerini, tarihi dokusunu ve en keyifli yanlarını sizler için keşfetti

Bozcaada'da gidilecek yerler, Bozcaada'ya nasıl gidilir? Bozcaada plajları ve feribot saatleri
YENİ MEDYA

ANTALYA'DA TURİZM KAN AĞLIYOR

Turizm açısından zor bir dönem geçiren Antalya'da son durum ne?

Alanya Antalya'da turizmin son durumu | Alanya, Antalya, Side gezilecek yerler