Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

"Hem ısıtıyor hem zayıflatıyor"

Giriş: 28.12.2015 - 13:09 | Güncelleme:

Beslenme Uzmanı Buse Telli, kış aylarında vücut ısısının artmasına yardımcı olduğu için tarçın tüketilmesini önerdi. Telli, tarçının metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakmayı sağladığını ve kilo artışını da engellediğini söyledi.

Kış aylarında soğuk havalardan şikayetçi olan vatandaşlara tarçın tüketmelerini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, kolesterolü dengelediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hastalıklara karşı koruduğunu vurguladı. Telli, "Tarçının birçok faydası var. Özellikle şeker düşürücü özelliği var. Demlediğimiz çayların içerisine çubuk tarçını atarsak hem antioksidan özelliğinden yararlanırız, hem de şekerimizi yükseltmemiş oluruz. Aynı zamanda çubuk tarçını normal sularımızın içerisine atarak da kullanabiliriz. Tarçın nezle, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında da kullanabiliriz. Toz halinde sütlerimize katabiliriz. Salebin üzerinde de kullanabiliriz. Tarçın daha çok sıcak içeceklere yakışır" dedi.



Tarçının anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olarak kabul edilir. Tarçının metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakışına yardımcı olduğunu belirten diyetisyen Buse Telli, "Kışın vücut ısımız artınca doğal olarak enerji ihtiyacımız da artar. Bununla birlikte fiziksel aktivitemizin azalması kilo artışına yol açar. Tarçının yağ yakımında önemli bir etkisi vardır. Fiziksel aktivitemiz olmadığında metabolizmamızı hızlandırarak tarçın sayesinde zayıflayabiliriz. Toz tarçın tadında yoğunluğa yol açtığı için, bu tattan hoşlanmayanlar çubuk tarçını kullanabilirler" diye konuştu.

İşte kalp hastalıklarından, soğuk algınlığına, cilt güzelliğinden, kan şekerini düzenlemeye kadar iyi gelen şifa deposu tarçının faydaları...

Tarçın ve Kanın Pıhtılaşması

Fiziksel yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran trombositler bazı durumlarda herhangi bir yaralanma olmamasına karşın damar içinde birikerek damar tıkanıklığına yol açabilir. Tarçının bu tehlikeli pıhtılaşma üzerine etkisi hakkında çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Tarçında bulunan "sinamaldehid" (sinamik aldehit olarak da adlandırılır) istenmeyen pıhtılaşmaları önlemektedir. Tarçının bu özelliği aynı zamanda iltihap önleyici olarak kullanılmasını sağlamaktadır.



Tarçın ve Mikroplar


Tarçın yağı geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici/temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bu özelliği laboratuvar testleriyle de kanıtlanmıştır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler. Aynı zamanda gıda sektöründe, gıdalarda bakteri üretimini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır.



Tarçın ve Kan Şekeri

Bilimsel bir araştırmada, 40 gün boyunca her gün 1-6 gram arası tarçın tüketen gönüllülerin kolesterol seviyelerinde %18, kan şekeri seviyelerinde ise %24 düşme olduğu belirlenmiş. 2012 yılında, tarçının kan şekerini düşürmeye etkisi üzerine o güne kadar yapılan tüm çalışmaların gözden geçirilmesi sonucunda tarçın ve tarçın takviyelerinin glisemik kontrole yardımcı olduğunu sonucu elde edilmiş. Bu alanda halen araştırmalar yapılmakla birlikte tarçının kan şekerini düşürdüğü ve insülini arttırdığı bilimsel olarak kabul görmektedir.
Tarçın ve Hafıza ABD'de bulunan Wheeling Jesuit Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre tarçın kokusunun hafızayı geliştirdiği ve bilişsel fonksiyonu arttırdığı belirlenmiş. 2009 yılında "Journal of Alzheimer's Disease" adlı bilimsel dergide yayınlanan bir diğer makaleye göre ise, tarçın özü Alzheimer hastalarında görülen "tau proteinlerinin kümelenmesini" önlüyor ve hastalığı gelişimini yavaşlatıyor. Tarçının hafızayı güçlendirmedeki etkisi üzerine daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır ancak bu konuda yapılan çalışmalar ümit vermektedir.



Tarçın ve Kolesterol

Günde 1-2 gram tarçın tüketmenin, metabolizmanın yağı ve şekeri işlemesini düzenlediği için "teorik" olarak kötü kolesterolü de düşürdüğü kabul edilmektedir. Uzmanlar yemeklere şeker ve tuz eklemek yerine tarçın kullanmanın, özellikle yüksek kolesterol şikayeti olanlar için iyi bir seçenek olduğunu belirtiyorlar.

Tarçın ve Zayıflama

Besin lifi bakımından zengin olan tarçın yemeklerden sonra kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Tarçının kilo vermeye etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, bu baharatın kan şekerini düzenleyeme yardımcı olmasının üzerinde durulmaktadır. Çünkü kan şekerinde yaşanan dalgalanmaların gıdalar yoluyla alından yağın vücut tarafından depolanmasını arttırdığı bilinmektedir.



Her gün yarım çay kaşığı tarçın kötü kolesterolü düşürür. Tip 2 diyabet hastalarında insülin üretimini arttırarak kan şekerini düşürür. Tarçın yağı mantara karşı kullanılmaktadır. Tarçın lösemi ve lenfoma hastalarında kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği vardır. Uzun süre tüketilmeyecek yemeklere biraz tarçın serpmek ürünlerin raf ömrünü uzatır. Tarçın kokusu hafızayı güçlendirir. Pastörize edilmemiş içeceklerde bulunan E.Koli bakterisine karşı kullanılır. Strese bağlı baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Kan şekerini dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Tarçın yağı kokuya neden olan bakterileri öldürür. Serbest radikallerle savaşarak kanserli hücre oluşumunu yavaşlatır. Tarçın çayı veya tarçın yağıyla masaj yapmak artrit ve osteoporoza bağlı ağrıları hafifletir. Tarçın yağı taşıyıcı yağlarla (badem yağı, zeytinyağı, badem yağı...) karıştırılarak masaj yapıldığında kas ağrılarını alır.

Tarçın çayı "huzursuz bağırsak sendromu" olarak adlandırılan sindirim sistemi rahatsızlığına iyi gelir. Taçrın çayı antibakteriyel özelliği ile ağız hijeni sağlayarak diş çürüklerini geciktirir ve dişeti sağlığını korur. Tarçın yağı etkili bir sinek savardır. Mutfakta karıncalara karşı kullanılabilir. Tarçın yağı boğaz ağrısına ve kuru öksürüğe iyi gelir. Hafızayı güçlendirir. Kan dolaşımını arttırır. Yüksek manganez içeriğiyle adet öncesi sendorumuna ve adet kramplarına iyi gelir.

Tarçın Nasıl Kullanılır?

Tarçını toz ve kabuk şeklinde taze olarak tüketebilir veya besin takviyesi olarak satılan tarçın kapsüllerini kullanabilirsiniz. Tarçını yemeklerinizde kullanmak istiyorsanız, şeker veya tuzun yerine toz tarçın kullanabilirsiniz. Grip ve nezle gibi salgın hastalıkların yaygın olarak görüldüğü kış aylarında vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için tarçın çayı içebilirsiniz. Tarçın çayı aynı zamanda ağır bir yemek sonrası yaşanan hazımsızlık ve reflü belirtilerini hafifletmek içinde önerilmektedir. Tarçının hafızayı güçlendirme etkisinden faydalanmak için önerilenler ise, tarçınlı sakız çiğnemek ve tarçın koklamaktır. Kas ağrıları yaşıyorsanız 1 ölçek tarçın yağını 10 ölçek taşıyıcı yağlarla karıştırarak ağrıların ve kasılmaların yaşandığı bölgelere masaj yapabilirsiniz.



Tarçın ve Ballı Çay Tarifi

Diyet yapanlar arasında oldukça popüler olan ve kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen tarçın ve ballı çay için ihtiyacınız olan malzemeler yarım kabuk tarçın ya da yarım çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay kaşığı organik bal. 1 büyük bardaklık suyu kaynattıktan sonra ocağı söndürün ve tarçını kaynamış suya atın. 20 dakika kadar demlenmesini (bardağın ağzını kapatabilirsiniz) ve soğumasını bekledikten sonra balı ekleyip karıştırın. Bu karışımı sabah kahvaltısından önce ve akşam yatağa girmeden yarım saat önce olmak üzere 2 kez içebilirsiniz. Aynı karışımı sıcak yaz aylarında buzlu çay olarak da tüketebilirsiniz.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?