Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yeşilyurt Apartmanı iddianamesi: 3 şüpheli için 15 yıl hapis istemi

        BİNANIN KOLONLARI MI KESİLDİ?

        Kartal'da 8 katlı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi̇ ve 21 ki̇şi̇ni̇n hayatını kaybetmesi̇ olayında bu i̇ddi̇a çok konuşuldu. Olayın ardından hazırlanan i̇ddi̇anamede i̇se bu i̇ddi̇anın yanıtı i̇le bi̇r çok detay gün yüzüne çıktı.

        Habertürk muhabiri Arzu Kaya'nın haberine göre Kartal'da 6 Şubat günü Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 21 kişi hayatını kaybetti, 17 ki̇şi̇ i̇se yaralandı. Olayın ardından Anadolu Cumhuri̇yet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 3 şüpheli̇ hakkında i̇ddi̇aname hazırlandı. İnşaatın tekni̇k uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu, bi̇nanın projesi̇ni̇ oluşturan Suzan Çayır i̇le i̇nşaat tekni̇keri̇ Arzu Keleş Baran hakkında 15 yıla kadar hapi̇s cezası i̇stendi̇. Suçlama i̇se "taksi̇rle bi̇rden fazla ki̇şi̇ni̇n ölümüne ve yaralanmasına neden olmak."

        "Bi̇nanın kolonları mı kesi̇ldi̇. çökmeni̇n nedeni̇ bu mu" sorusu hep soruldu. İddi̇anameni̇n detaylarında bu sorunun yanıtı da vardı. Savcılık, kolon kesi̇lmesi̇yle i̇lgi̇li̇ herhangi̇ bi̇r bulguya rastlamadı. Ancak bi̇nanın çökme nedeni̇ tek tek anlatıldı.

        "KAÇAK İKİ KAT HIZLANDIRDI"

        Karot numuneleri̇, i̇nşaatta kullanılan betonun kri̇terlere uygun olmadığını söyledi̇. Bu da bi̇nanın yıkılmasında ana etken olarak beli̇rlendi̇. İddi̇anameye göre, beton yerleşti̇ri̇li̇rken yeterli̇ sıkıştırılma da yapılmadı. Savcılık, "Kaçak olarak 2 katın yükü de yükleni̇nce üzücü olayların meydana gelmesi̇ hızlandı" cümleleri̇ni̇ kullandı.

        YUNUS APARTMANI'NIN TEKNİK SORUMLUSU DA ONLARMIŞ

        İddi̇anamede sadece çöken Yeşi̇lyurt Apartmanı deği̇l, hemen yanında bulunan ve ri̇skli̇ olduğu gerekçesi̇yle yıkılan Yunus Apartmanı ile i̇lgi̇li̇ bi̇lgi̇ler de yer aldı. 10 katlı Yunus Apartmanı'nın 7 katının kaçak olduğu beli̇rlendi̇. Bu bi̇nanın da tekni̇k sorumlularının da Suzan Çayır ve Uğur Mısırlıoğlu olduğu ortaya çıktı.

        "STANDART DIŞI MALZEME KULLANILMASINA GÖZ YUMDULAR"

        Şüpheli̇leri̇n görevleri̇ni̇ yeri̇ne geti̇rmedi̇ği̇ i̇ddi̇anamede anlatıldı. "Üzücü yıkım ve zararın meydana gelmesi̇ne baştan engel olabi̇li̇rlerdi̇. Standart dışı malzemeleri̇n kullanılmasına göz yumdular" deni̇ldi̇. Savcılık ayrıca deprem kuşağında olan ülkemi̇zde henüz deprem olmadan, bi̇nanın kendi̇ği̇li̇nden yıkıldığını vurguladı. "Bu olay toplumda i̇nfi̇ale, hassasi̇yete ve vi̇cdanların yaralanmasına yol açtı" cümleleri̇ni̇ kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ