Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Yılın ikinci bölümü toparlanma dönemi olacak' - Para Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) düzenlendiği Davos'ta ekonomiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak şu anda resesyon öngörmediklerini belirterek "Yılın ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacak" dedi.

        'YEP HEDEFLERİNE SADIĞIZ'

        Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedeflerine sadık kalındığını belirten Albayrak, mali disiplinden taviz verilmeyeceğini belirtti. Ekonomik aktiviteyi canlandırmak için bazı adımlar atıldığını kaydeden Albayrak ancak bunun mali disiplinden veya hedeflenen genel çerçeveden vazgeçmek anlamına gelmediğini ve gelmeyeceğini söyledi. Albayrak, ocak ayı başında istihdamı ve ekonomik aktiviteyi desteklemeye yönelik attıkları adımların ilk çeyrekten itibaren büyümeye destek olacağını belirtti. Albayrak tek endişesinin dış konjonktür olduğunu vurguladı.

        'ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI OLACAK'

        REKLAM

        Enflasyonda tepe noktasının görüldüğünüifade eden Albayrak "Veriler, enflasyonun 2018 Ekim ayında zirveye ulaştığını gösteriyor ve o zamandan beri hem manşette hem çekirdek enflasyonda, hem tüketici hem de üretici fiyatlarında bir düşüş görüyoruz" dedi. Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedeflerinin Merkez Bankası ile koordineli olarak belirlendiğine dikkat çeken Albayrak, "YEP hedeflerini TCMB ile koordineli olarak belirledik ve hedefleri bağımsız olarak, ancak yakın işbirliği ve eşgüdüm içerisinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz" dedi. Albayrak enflasyonu bu yıl yüzde 15 civarına indireceklerini kaydetti. Albayrak, asgari ücret artışının enflasyona etkisinin sınırlı olacağını öngördü.

        'MERKEZ BANKASI İŞİNİ TİTİZLİKLE YAPIYOR'

        Albayrak, mart ayında Merkez Bankası'ndan faiz indiriminin gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi: "Merkez Bankası işini yapıyor, martta ne yapacaklarını bilmiyorum ama bir şeyi biliyorum ne yaparlarsa yapsınlar analitik bir titizlikle yapıyorlar."

        KÖTÜ KREDİLERİN ÖNEMLİ KISMI YAPILANDIRILDI

        "Asgari ücret artışının enflasyona etkisinin sınırlı olacağını öngören Albayrak "kötü kredilerin" önemli bir bölümünün şu ana kadar yapılandırıldığını ve bu alanda meselenin büyük ölçüde geride kaldığını belirterek, bankaları desteklemek için gerekli siyasi iradenin olduğunu söyledi.

        'HALK BANKASI KONUSUNDA YAPICI DİYALOG İÇİNDEYİZ'

        ABD'de ile Halk Bankası konusunda yapılan görüşmelerde yakın ve yapıcı bir diyalog içinde olduklarını belirten Albayrak "İddialara karşı çok güçlü bir dosyamız var. Yakın gelecekte bu konuda olumlu bir sonuç bekliyoruz" diye konuştu.

        ZİRAAT'İN EYLEMLERİ TİCARİ AMAÇLI

        Albayrak özellikle kamu bankalarının dahil olduğu kredi kartı yapılandırma ve spor kulüplerindeki borç yapılandırmaların bankalara olumsuz etkileri ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Kamu bankalarının bankacılık sektöründe dengeleyici bir rolü vardır. Kârlı oldukları sürece, karşı karşıya kaldığımız sorunlara yönelik bazı kapsayıcı politikalar yürütmekte sorun görmüyorum. Şu anda devlete ait bankalar iyi durumda. Ziraat'ın eylemleri söz konusu olduğunda, tüm bu adımlar esas olarak ticari amaçlarla yürütülmektedir"

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ