Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 1700 yıllık anne-kız lahdinin sırrı çözüldü

        Habertürk muhabiri Nihat Uludağ'ın haberine göre İznik Müze Müdürlüğü ve 9 Eylül Üniversitesi'nden kazı heyetinin 'Hisar Dere Nekropolü' (tarihi mezarlık) alanında yaptığı kazılarda 8 ton ağırlığında bir lahit ortaya çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan denetmenlerin gözetiminde vinçle yerinden çıkartılan dev lahit İznik Müze Müdürlüğü'ne götürüldü.

        ANNE VE KIZ MUMYASI ÇIKTI

        Geç Roma dönemine ait taş mozaik bir kaplamanın altından çıkarılan dev lahit, arkeologlar tarafından büyük bir özenle açıldı. Lahdin içerisinden bir anne ve kızına ait mumya çıktı. Anne ve kızın üzerlerindeki kıyafetlerin bile bir bölümünün bozulmaması dikkat çekti.

        REKLAM

        MUMYA ASTYRİS'İN ANNESİ NİGREİNE'YE AİT

        İznik Müzesi Müdürü Haydar Kalsen, "İçerisinde anne ve kızına ait mumya bulunan lahdin dış yüzeyinde eski Yunanca yazılmış bir kitabe de bulundu. 1700 yıl önce yazılmış olan kitabe, Erlangen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Boris Dryer'e tercüme ettirildi. Kitabenin çevrisinin, 'Ben Astyris, bu lahdi çok sevgili annem Nigreine ve kendim için satın aldım' yazdığı anlaşıldı. Astyris eski Yunanca'da yıldız anlamına geliyor. Lahitte bulunan kız çocuğunun da yine aileden birine ait olduğu tahmin ediliyor" dedi.

        DÖNEMİN ÖNEMLİ AİLESİNE AİT

        Geç Roma dönemi 3. yüzyılda yapılan lahdin üzerine 4. yüzyılda taş mozaik yapılması da arkeologlara göre lahdin dönemin önemli insanlarına ait olduğunun işareti. Lahdin üzerine mozaik bir katman yapılması da verilen önemi gösteriyor. Kıyafetlerinin bir bölümü de bozulmayan anne kız mumyası ilaçlanıp hava ile teması kesilerek lahdin içerisinde korunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ