"Olabilecek en iyi şey rejim değişikliği"
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile bir anlaşma yapmaları gerektiğini ifade ederken, anlaşmaya varılamaması durumunda ikinci evreye geçeceklerini ve bunun İran için sert olacağını belirtmişti. USS Gerald R. Ford uçak gemisinin Orta Doğu'ya doğru yola çıkacağını belirten Trump, İran'da olabilecek en iyi şeyin rejim değişikliği olduğunu dile getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu'ya bir uçak gemisi daha gönderme kararı aldıklarını duyurdu.
Trump, bölgeye neden bir uçak gemisi daha gönderme kararı aldıklarına ilişkin soruya ise "Anlaşma yapamazsak ihtiyacımız olacak. Çok yakında yola çıkacak." şeklinde yanıt verdi.
ABD Başkanı, anlaşmaya varılamaması durumunda ise "İran için çok kötü bir gün olacak. Çok kötü..." ifadelerini kullandı.
Trump daha sonra yaptığı açıklamada ise, İran'a daha önce başarılı bir operasyon düzenlediklerini hatırlatırken, Tahran yönetimi ile anlaşma yapmanın zor olduğunu dile getirdi.
FLORİDA'YA GİTMEDEN ÖNCE SORULARI YANITLADI
Trump, hafta sonunu geçirmek için Florida’ya gitmek üzere uçağa binmeden önce gazetecilere konuştu.
Bir gazetecinin "İran'da rejim değişikliği istiyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Trump, "Bence olabilecek en iyi şey bu olurdu." yanıtını verdi.
Trump, İran’ın ABD saldırısından kaçınmak için ne yapması gerektiği sorusuna karşılık da "Daha önce yapmaları gereken doğru bir anlaşmaya varmaları gerekir. O zaman bunu yapmayız (saldırmayız) ama biliyorsunuz, tarihsel olarak bunu yapmadılar." diye konuştu.
İran’ın "çok fazla konuşup hiçbir şey yapmadığını" savunan Trump, "47 yıldır durmaksızın konuşuyorlar. Bu arada, onlar konuşurken biz çok sayıda can kaybettik. Bacaklar koptu, kollar koptu, yüzler koptu." ifadelerini kullandı.
Trump, İran’da yönetimi kimin devralmasını istediği şeklindeki bir soruya ise o konuda konuşmak istemediği yanıtını verdi.
Bölgeye "muazzam bir güç" gönderdiklerini hatırlatan Trump, "Bildiğiniz gibi ek güçler de gidiyor ve yakında başka uçak gemileri de yola çıkacak, bu yüzden işleri bu defa yoluna koyabilir miyiz göreceğiz." şeklinde konuştu.
Trump, ABD'nin İran tarafından herhangi bir nükleer zenginleştirme faaliyeti istemediğini yineledi.
ABD basını ise, Tahran ile müzakereler sürerken, Pentagon'un olası bir savaşa hazırlandığını bildirdi. New York Times'ın (NYT) ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, saldırı seçenekleri arasında komandoların kullanılması da var.
Orta Doğu'da yaklaşık 30 bin ila 40 bin arasında ABD askerinin olduğu belirtilirken; bölgede İran'ın balistik füzelerini engelleyebilecek 8 füze destroyeri, karada konuşlu balistik füze savunma sistemleri ve Tomahawk seyir füzesi kullanabilen denizaltıların bulunduğu belirtildi.
*Fotoğraf: EPA/Aaron Schwartz, temsilidir