Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika! ABD seçimlerinde sandıktan 'salıncak' sürprizi çıkabilir! - Haberler

        ABD seçimlere neredeyse bir aylık bir süre kalmışken, Reuters/Ipsos ortaklığında yapılan son anket, başkanlık yarışının ulusal anketlerde gösterilenden daha yakın geçtiğini ortaya koydu.

        Reuters/Ipsos'un anketine göre, Joe Biden'ın kritik önemdeki üç eyalette az farkla önde görülürken, diğer üç kritik önemdeki eyalette ise baş başa bir yarış yaşanıyor.

        Eylül ayının ilk haftasında online şekilde gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, Florida ve Kuzey Carolina'da iki aday başa baş giderken, Biden Arizona'da 1, Pennsylvania'da 3, Wisconsin ve Michigan'da ise yarışı 5 puan önde götürüyor.

        Bu altı eyaletin tamamı 3 Kasım'da gerçekleştirilecek seçimleri kazanmak için hem nüfus yoğunlukları hem de her iki partiye olan eşit uzaklıklarıyla kritik önemde gösteriliyor. Bu eyaletler Amerikan siyasi jargonunda salıncak eyalet olarak değerlendiriliyor.

        REKLAM

        Ulusal çapta ise Biden'ın Trump'tan 8 puan önde olduğu görülüyor. Ancak ABD seçim sisteminde eyaletlerde kazanılan seçimler, Beyaz Saray'a giden yolda çok daha kritik bir öneme sahip. Zira 2016'daki seçimlerde Demokratlar ülke çapında daha fazla oy alsa da başkanlık yarışını kazanan isim Cumhuriyetçi aday Donald Trump olmuştu.

        TRUMP'IN KALESİNDE BIDEN YÜKSELİŞTE

        Reuters/Ipsos anketindeki dikkat çekici bir diğer nokta da, Trump'ın kemik seçmen kitlesi olarak görülen 'üniversite mezunu olmayan beyaz seçmen' kitlesinde Biden'ın yakaladığı başarı.

        Biden'ın bu seçmen kitlesinden, 2016'daki seçimlere oranla 10 puan fazla oy alması bekleniyor. Üniversite mezunu olmayan beyaz seçmenin yüzde 50'si Trump'a oy vereceğini söylerken, yüzde 41'i ise Biden'ı destekleyeceğini açıkladı. Dört yıl önce Trump bu seçmen grubunun oylarının yüzde 61'ini almış, Clinton ise yüzde 31'de kalmıştı.

        Öte yandan salıncak eyaletlerdeki seçmenler, Trump'ın Kovid-19 politikalarını ulusal çapta olduğu kadar cezalandırma eğiliminde değil. Bu eyaletlerdeki seçmenler ayrıca ekonomide Trump'ı Biden'dan daha başarılı buluyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ