Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Amerikan Kongresi Trump'tan Türkiye'ye yaptırım uygulamasını istedi

        ABD'de Temsilciler Meclisi ve Senato'nun Silahlı Hizmetler Komiteleri, aylar süren pazarlıkların ardından Savunma Bakanlığı'nın 738 milyar doları bulan 2020 bütçesine onay verdi.

        Buna karşın her iki komite de, Başkan Donald Trump'a, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

        İki komitenin de üzerinde anlaşma sağladığı 'Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 2019 bitmeden Kongre'den geçmesi ve Başkan Trump'ın onayına sunulması bekleniyor.

        Kongre'nin iki kanadından Trump'a gelen Türkiye önerilerinin bağlayıcılığı bulunmuyor.

        TÜRKİYE'NİN F-35'LERİ İÇİN BÜTÇE

        Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

        Aynı zamanda Türkiye'ye Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

        Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında ise Türkiye'nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor.

        Buna göre, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyor.

        Bütçe raporunda, "Konferans üyeleri (Senato ve Temsilciler Meclisi Konferans komitesi), Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını destekliyor. Bu nedenle Savunma Bakanlığı, Türkiye tarafından satın alınan tüm F-35 uçaklarının geri alınmasını destekliyor" ifadesine yer verildi.

        Ayrıca F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkarılarak üretime sokulup, ABD Hava Kuvvetleri için satın alınmasına yönelik ek fon sağlanması planlanıyor.

        Türkiye'nin programdan çıkarılmasından dolayı ortaya çıkabilecek yedek parça açığı için de fon sağlanması öngörülen bütçe raporunda, "Savunma Bakanı'nın Türk F-35A uçakları satın alınmadan önce gerekli destek ekipmanının üretildiğini ve Türk F-35A uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri F-35A filosuna entegre edilecek şekilde yapılandırıldığını teyit etmesini gerektiren bir hüküm eklenmesi öngörülüyor" ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM

        Her iki komitenin üyeleri de,Türkiye'nin Rusya'dansatın aldığı S-400'lerin F-35 programını tehdit ettiğini, bu nedenle Trump yönetiminin Ankara'ya yaptırım uygulamasını gerektirdiği yönünde hemfikir.

        Komite üyelerinin bunun yanı sıra Rusya'yla her tür askeri işbirliğinin de yasaklanmasını öneriyor.

        Yerel basında çıkan haberlerde Türkiye'ye, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanabileceği yorumları yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ