Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Arefe günü ne zaman? Arefe yarın Perşembe günü mü? Arefe günü tatil mi? 14 Haziran 2018

        Arefe ya da arife günü İslam dünyasında dinî bayramlardan bir önceki günü temsil ediyor. Müslümlarlar tarafından oruç tutularak geçirilen ramazan ayının sonuna geldik. Arefe günü ile son oruç tutularak ramazan ayına veda edilecek. Arefe günü ile ilgili bazı sorular merak ediliyor.

        Ramazan bayramından önce arefe günü ne zaman? Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü resmi tatil olacak mı? sorularını cevaplayacağız.

        RAMAZAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ NE ZAMAN?

        Ramazan bayramının habercisi olan arefe günü için çok kısa süre kaldı. Arefe günü 14 Haziran Perşembe günü olacak. 15 Haziran'da Ramazan bayramının ilk günü olacak. Pazar günü bayramın son günü olacak.

        AREFE GÜNÜ RESMİ TATİL OLACAK MI?

        Arefe günü resmi tatil ya da idari izin sayılacak mı? soruları merak ediliyordu. Arefe günü yarım gün tatil olacak. Böylelikle Ramazan bayramı tatili başlyacak.

        Arefe sözcüğü en geç 1400'lü yıllarda Arapça "arafat" (irfan, bilme) sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Muhtemelen "geleceği haber verme" anlamındaki irafat sözcüğünden gelir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede arefe şeklinde kullanımına da rastlanır. Sözcük "Arefe" haliyle Türkçede kadın ismi olarak da kullanılır.

        Arefe sözcüğünün Türkçede "herhangi bir şeyden önceki gün" anlamında kullanımına ise ilk kez 1945 yılında rastlanır.

        AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

        REKLAM

        Arefe günü ramazan ayının son orucu tutulacak. Yani arefe günü oruç tutulur.

        Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

        REKLAM
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ