Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aşı yaşı kaça indi? 5-11 yaş aşı olabiliyor mu? Aşı takvimi ve e-Nabız aşı sırası öğrenme
        1

        12 YAŞ AŞILAMA OLACAK MI?

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Eylül tarihli Bilim Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve 12 yaş aşı ile ilgili "18 yaş ve üstü üniversite öğrenciler için tanımladık. 15 yaş üstü için tercihe bıraktık. 12 yaş üstü kronik hasta olanlar için ayrıca tanımlama yaptık. 12 yaş üzeri zorunlu değil, tercihe bırakılması gerektiği kanaatindeyiz." demişti.

        2

        AŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize gelip gelmediğini nasıl öğreneceğiz? diye merak edenler, E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.

        E NABIZ SİSTEMİ İÇİN:

        E-NABIZ SİSTEMİ GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

        3

        5-11 YAŞ AŞI OLABİLİR Mİ?

        Pfizer/BioNTech'ten yapılan açıklamada, aşının faz 2 ve 3 çalışmalarında 5-11 yaş grubu çocuklarda daha önce 16-25 yaş grubunda gözlemledikleriyle eşleşen bağışıklık tepkisi (antikor seviyesi) oluştuğu belirtildi. Ancak Sağlık Bakanı ya da Bilim Kurulu üyeleri 5-11 yaş aşılamaya ilişkin resmi bir açıklama henüz yapmadı. Şu an 12 yaş üstü çocuklar ve gençlerin aşılaması sürdürülüyor.

        4

        KİMLER AŞI YAPTIRABİLECEK?

        Öncelikli grup;

        * İlk etapta aşılar 1 milyon 119 bin sağlıkçıya yapılacak.

        * İkinci grupta 380 bin 65 yaş üstü vatandaşa yapılacak.

        * Üçüncü grupta asker, polis ve öğretmenlere yapılacak.

        * Dördüncü grupta ise ilk 3 grupta yer almayan vatandaşlara yapılacak.

        5

        E NABIZ GİRİŞ NASIL YAPILIR?

        Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

        1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1).

        6

        E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

        7

        Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. (Şekil3).

        8

        Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir (Şekil4).

        9

        Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. (Şekil5)

        10

        2. E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ