Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık SON DAKİKA! Sağlık Bakanı Koca'dan Koronavirüs açıklaması!

        Koronavirüs Bilim Kurulu altıncı kez toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından son gelişmeler hakkında bilgi veriyor.

        Bakan Fahrettin Koca, "Her gün gelişmeler doğrultusunda Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirler gözden geçirilmektedir. Bakanlığımız Bilim Kurulu'nca yapılan öneriler doğrultusunda tüm tedbirleri titizlikle hayata geçirmektedir. Yeni koronavirüs hastalığının tanı, tedavi ve korunma önlemlerini içeren rehberimiz dünyada koronavirüse karşı bilgilendirme amacıyla ilk hazırlanan rehber kitapçıklardan bir tanesidir.Bu rehber, hem Çin hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hem de diğer ülkelerden gelen verilere göre sürekli olarak güncellenmektedir. Bakanlığımız web sayfasında ayrıca erişime açıktır. İlk hazırlıklara bakıldığında bile ülkemizde ciddi bir hazırlığın olduğu görülecektir. HattaDSÖ, ülkemizin aldığı tedbirleri ve hazırlık kapasitesini takdir eden bir açıklama da yapmıştır" açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        "EN ÖNCE HAREKETE GEÇEN ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

        "Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmiş tecrübelerimiz, güçlü sağlık örgütümüz ve dinamik kadromuz sayesinde bu konuda en önce harekete geçen ülkelerden biriyiz" diyen Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalığın çıkış noktasının Çin'in Wuhan kenti olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar Çin'de görülen vaka sayısı 14.628'e ulaşmıştır, bu vakaların 348'i tedavi edilebilmiş, 305'i ise hayatını kaybetmiştir.Başta Uzak Doğu olmak üzere hastalık toplam 26 ülkede daha görülmüştür. Çin dışındaki ülkelerde görülen hasta sayısı 177 olmuştur."

        "ÜLKEMİZDE ŞU ANA KADAR YENİ KORONAVİRÜS TANISI ALAN HİÇBİR VAKAMIZ OLMAMIŞTIR"

        DSÖ Filipinler temsilcisinin açıkladığına göre bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hastalığın bulaştığı kişiler arasında15 yaşın altında şu ana kadar bildirilen bir vaka bulunmamaktadır. Ölümler ise 65 yaş üstü kişilerde olmaktadır. Ülkemizde ise şu ana kadar yeni koronavirüs tanısı alan hiçbir vakamız olmamıştır. Dün Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda çalışılan 18 numune olmuştur, bunların sonucu da negatif çıkmıştır. Özellikle virüsün ülkemize girişini engellemeki çin büyük gayret gösteriyoruz, her türlü tedbiri ve gelişmeyi şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştık bundan sonra da devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak önceliğimiz halkımızın sağlığını korumaktır. Tüm imkanlarımızı vatandaşlarımızın güvenliği, sağlığı ve refahı için seferber etme anlayışıyla hareket ediyoruz. Dün Dışişleri Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız ile birlikte başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın hiçbirisinde hastalık belirtisi sözkonusu değildir. Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda, tecrübeli sağlık ekibimizle takip ediyoruz" dedi.

        REKLAM

        WUHAN'DAN TAHLİYE EDİLENLERİN SAĞLIK DURUMU İYİ

        Tahliye edilen kişilerle ilgili bilgilendirmede bulunan Bakan Koca, şunları söyledi: "Uzun süre Çin'de olup izole durumdaydılar.Sağlıklı olduklarından büyük oranda emin olmakla birlikte riski sıfırlamak için Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda onların 14 gün boyunca hastane ortamında takip edilmesine karar verildi. Bu süre sonunda normal günlük hayatlarına döneceklerdir. Bu amaçla organize ettiğimiz Zekai Tahir Burak Hastanemizde vatandaşlar, sağlık personeli ve uçak mürettebatı dahil uçaktaki herkes hastanemizde takip edilmektedir. Şu ana kadar hepsinin sağlık durumu iyidir ve herhangi bir hastalık bulgusu da yoktur.

        Her gün düzenli olarak toplanan Bilim Kurulumuz gelişmeleri yakından takip ediyor, yeni bilgiler ışığında oluşan görüşleri ve önerileri hayata geçiriyoruz. Vatandaşlarımızı da sürekli güncel bilgilerden haberdar etmeye devam edeceğiz.

        Herbiri, kurulun önerileri doğrultusunda özel izole odalarda kalıyor, tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor. Her birinin muayene ve numuneleri alındı. Muhtemelen yarın numune sonuçlarını açıklamış oluruz. 14 günün daha da kısalabilir olması Bilim Kurulu'nca tartışılıyor. DSÖ de virüsü tanıdıkça bilgilerini güncelliyor, dolayısıyla 14 günden önce hiçbir öneri düşünülmüyor ama olabilirse kısalır diye düşünüyoruz."

        ÇİN DIŞINDAKİ BAŞKA ÜLKELERLE DE TERMAL KAMERA UYGULAMASINA GEÇİLECEK

        Bazı ülkelerle termal kamera uygulamasına geçileceğine dikkat çeken Bakan Koca, "Yarın hangi ülkeler olduğunu açıklayacağız.Tedbirler devam ediyor, zaten Çin'den gelenlerle ilgili termal kamera, karantina odası, negatif basınçlı sedye ve belirlediğimiz hastanelerde takip süreci devam ediyor. Buna ilave edeceğimiz ülkeler oluyor olacak. Yarın bu ülkeleri açıklamış oluruz. Ayrıca yine Çin'den gelen yolculara yönelik de uyarılarda bulunuyoruz, hangi durumlarda nereye müracat edeceklerine dairbilgilendirmedebulunuyoruz, bu da önemli"diye konuştu.

        BAKANLIK HASTANENİN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

        Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından Etimesgut Askeri Havalimanına getirilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağında bulunan mürettebat dahil 62 kişi, ambulanslarla Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesinde tek kişilik odalara yerleştirildi.

        Odalarda, müşahede altında tutulan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik her türlü malzemenin yanı sıra vakit geçirmelerini sağlayacak televizyonlar da bulunuyor.

        Giriş kapısında özel işaretle "Odaya girmeden önce lütfen hemşire ile görüşünüz" yazısının yer aldığı odalarda, 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir tetkikleri yapılacak söz konusu kişilere, yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek.

        Bu kişilerin tüm atıkları, tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

        SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN YENİ AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Koca, "Numunelerin sonuçları kısmen çıktı. Yarına kadar sonuçların hepsi çıkmış olacak. Yarın numunelerle ilgili sonuçları açıklayacağız. Sağlık personelimiz ve mürettebat dahil olmak üzere, toplam 61 numunelerin sonuçları yarın çıkmış olacak. Şimdiye kadar çıkan sonuçların hepsi negatif." dedi.

        ÇOCUKLARI HASTALIKLARDAN KORUMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ PAYLAŞTI

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden, “Okullarımız açılırken çocuklarımızı hastalıklardan korumak için alınması gereken önlemleri sizlerle paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullanarak, uyarıların yer aldığı bir afiş paylaştı.

        Bakan Koca, yayınladığı afişte, “Saygıdeğer velilerimiz; Özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları; öksürme veya hapşırma ile ortalığa saçılan küçük damlacıklar ile kişiden kişiye bulaşabilen hastalıklardır. Okullarımız açılırken çocuklarımızın korunmasına yönelik olarak bazı önlemlere dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

        Bakan Koca, önlemleri şöyle sıraladı:

        “1- Hastalık döneminde bol sıvı tüketmeye özen gösterilmeli, beslenmeye dikkat edilmeli, özellikle taze sebze ve meyve tüketilmelidir.

        2- Öksürüldüğünde ya da hapşırıldığında ağız ve burun, mendil ya da mendil bulunmadığı durumlarda dirsek içi ile kapatılmalıdır.

        3- Öğrencide ateş, öksürük gibi solunum yolu hastalığı belirtileri varlığında evde istirahat etmesi sağlanmalıdır.

        4- Kağıt mendil kullanıldıktan sonra çöp kovasına atılmalı ve eller yıkanmalıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ