Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Bakan Nebati’den ÖTV indirimi açıklaması! Sıfır araçlara ÖTV indirimi gelecek mi, ne zaman gelir, araba fiyatları düşer mi, otomobil piyasası indirimden nasıl etkilenir? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Otomobil piyasında ÖTV indirim beklentisi sürerken, konuya dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, araç fiyatlarındaki matrah düzenlemesine vurgu yaptı. Araba almayı düşenen vatandaşlar, "ÖTV indirimi gelecek mi, ne zaman gelir, araç fiyatlarını nasıl etkiler, araba fiyatları düşer mi?" sorularına yanıt arıyor. İşte ÖTV indirimine ilişkin merak edilen soruların yanıtı...

        2

        ÖTV İNDİRİMİ SON DURUM

        Kamuoyunca uzunca bir süredir beklenti haline gelen otomobilde ÖTV indirimi açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

        Bakan Nebati, beklentilerin aksine bir ÖTV indirimi planlamadıklarını ancak matrahları artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

        3

        Otomobilde en son ÖTV değişikliği Ocak ayında yapılmıştı.

        O dönem yapılan değişiklik ile, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenmiş ve bazı oranlar için matrah değerleri yükseltilmişti. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları, yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

        4

        YÜZDE 80 ÖTV’NİN ALTINDA 2 MODEL KALDI

        Fakat, o günden bugüne döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarını artırırken, ÖTV oranı düşen otomobilleri de yeniden yüzde 80 ÖTV dilimine çıkardı. Gelinen noktada, Türkiye’de satılan otomobillerden 2 model haricinde hepsi yüzde 80 ve daha üst ÖTV dilimine geçmiş oldu.

        5

        Bu durum, otomobillerin vergisiz fiyatlarına tedarik zincirindeki bozulmalar, enerji krizi ve artan maliyetler sebebiyle gelen zamların da tüketiciye katlanarak yansımasına yol açtı. Buna önceki günlerden bir örnek veren Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomobillerin vergisiz fiyatına gelen 300 Euro'luk zammın, tüketiciye 10 bin TL şeklinde yansıdığını belirtmişti.

        6

        EN ERKEN YILBAŞINDA BEKLENİYOR

        Sektördeki tablo böyleyken, Bakan Nebati’nin yarattığı açıklama doğal olarak heyecan yarattı.

        Nebati yapılacak matrah güncellemesi hakkında bir tarih paylaşmazken, sektör kaynakları bunun en en erken yeni yılda yapılmasını bekliyor.

        7

        Öte yandan, sektör yetkilileri yapılacak matrah güncellemesinin etkili olabilmesi mevcut limitlerin en az 1.5-2 kat artırılması gerektiğini aktarıyor.

        Aksi halde, önümüzdeki dönemde fiyatlarda yaşanabilecek artışların tabloyu yeniden günümüzdeki haline döndürerek güncellemenin geçmişte olduğu gibi etkisini yitireceği vurgulanıyor.

        8

        BÜTÇEDEKİ PAYI ARTTI

        Mevcut ÖTV sisteminde, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor.

        9

        Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, otomobillerden alınan ÖTV'nin genel bütçedeki payı 2021'de yüzde 4.7 oranında gerçekleşirken, 2022 sonunda ise bu oranın yüzde 5.6'ya çıkması bekleniyor