Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bebekler neden kucağa alındığında sakinleşir? Suçlu evrim olabilir
        1

        Bebek bakımı oldukça zor ama bir de oturduğunuz anda ağlayan bir bebeğiniz varsa işler fazla zorlayıcı olabilir. Ancak ebeveynlerin yakından bildiği bu durumun sebebi bebeğinizin huysuzluğu değil, evrim olabilir.

        2

        2013 yılında Current Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, 12 bebeğin kalp atış hızları üç farklı durumda incelendi; anneleri onları taşırken, yanlarında otururken ve beşikte yatarken.

        3

        Bebekler anneleri tarafından taşındığı sırada hem sakinleşti hem de kalp atış hızları fark edilir derecede düştü. Tıpkı bebeklerdeki gibi yavru farelerde de aynı tepkiler gözlemlendi.

        4

        Araştırmacılar, "Bu veriler, bebeklerin taşıma sırasında, yalnızca davranışsal olarak değil aynı zamanda fizyolojik olarak da daha rahat olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

        5

        Bu araştırmadan yola çıkan Mental Floss'a göre; bebeklerin bu tepkisi milyonlarca yıl önce atalarımızdan aldığımız bir evrim özelliği olabilir.

        Milyonlarca yıl önce bir yırtıcı hayvanın peşinizde olduğunu bilerek ormanda ilerlediğinizi hayal edin; göğsünüzde taşıdığınız bebek ağlayarak kıvranıyorsa hayatta kalma ihtimaliniz epeyce düşük olacaktır.

        6

        Yani, tehlike anında bizi koruyan ebeveynimize yardımcı olmak için sessizleşiyor ve tehlike geçtiğinde tekrar eski halimize dönüyor olabiliriz.

        Küçük bir ihtimal olarak, tüm bunlardan bağımsız bir şekilde bebeğiniz huysuzluk da yapıyor olabilir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ