Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Ekmek yoksa pasta yesinler!" sözleri gerçekten söylendi mi?
        1

        Tarihin en meşhur repliklerinden biri olan "Ekmek yoksa pasta yesinler!" cümlesini bilmeyen yoktur. Burada, ne gerçek anlamda bir pastadan bahsediliyor ne de bu cümle gerçekten söylendi.

        2

        Hikâyeye göre, Fransız devrimi sırasında açlıktan ölmek üzere olan köylü tebaasına ekmek kalmadığı söylendiğinde Fransa kraliçesi olan Marie-Antoinette'in tepkisi "Ekmek yoksa pasta yesinler!" idi.

        Kek ekmekten daha pahalı olduğu için anekdot, Marie-Antoinette'in sıradan insanların koşullarına ve günlük yaşamlarına kayıtsızlığının bir örneği olarak gösterildi. Peki, bu sözleri gerçekten söylemiş miydi? Muhtemelen hayır.

        (Cümlenin İngilizce versiyonunda geçen "cake" kelimesi Türkçe'ye pasta olarak çevrilmiş.)

        3

        Her şeyden önce kraliçenin söylediği varsayılan orijinal ifade ""Qu'ils mangent de la brioche!" cümlesini "Börek yemelerine izin ver!" gibi bir ifadeye çevirmek daha doğru olur.

        4

        Yani aslında kraliçe ekmeğin yerine geçebilecek diğer bir alternatif olan böreği kastediyor, aklımızda canlanan çeşitli pastaları değil. İşin en ilginç tarafı; bu sözün kraliçenin söylediğine dair tek bir kanıt bile yok. Peki, nasıl oldu da kendisiyle bu kadar ilişkilendirildi?

        5

        Bunu kesin olarak bilemiyoruz. Dönemin bazı yazarlarının bu söylemi kitaplarında geçirmesi ve o anki şartlarla kraliçeye uygun bulunması olabilirdi.

        6

        Folklor uzmanları halkın günlük yaşamından habersiz aristokratların etrafından sıklıkla bu tür hikâyelerin döndüğünü belirtiyor.

        Kısacası; Fransa kraliçesi Marie-Antoinette muhtemelen hiçbir zaman bu sözü söylemedi ama yine de bu, tarihin en ünlü replikleri arasında girmesine engel olamadı.

        Kaynak: Britannica

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ