Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Siyasi partilerin 31 Mart yerel seçimlerinde gösterecekleri aday belirleme çalışmaları sona yaklaştı. Belediye başkan adayları arasında çok sayıda hekim de bulunuyor. Ancak, hekim kökenli belediye başkanlarını emekli aylığı konusunda kötü bir sürpriz bekliyor.

SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

Emekli belediye başkanlarına makam, temsil ve görev tazminatı veriliyor. Bu haktan daha önce sadece en az iki yıl makam tazminatına tabi görevde bulunmuş devlet memuru kökenli belediye başkanları yararlanıyordu. Geçen yıl ocak ayında yürürlüğe giren kanunla bu şart kaldırıldı. İki yıl belediye başkanlığı yapmış olan SSK, BAĞ – KUR veya Emekli Sandığı’na tabi herkes emekliliklerinde makam, temsil ve görev tazminatı almaya hak kazandılar. Büyükşehir belediye başkanları 18.262 TL makam ve temsil tazminatı, il belediye başkanları 15.977 TL, ilçe ve ilk kademe belediye başkanları 9.130 TL, belde belediye başkanları ise 6.847 TL makam ve görev tazminatı alıyorlar.

Belediye başkanı, hekim ve akademisyenlerin tazminatı (TL)
Makam Tazminatı Görev Tazminatı Temsil Tazminatı Toplam
Büyükşehir belediye başkanı 5.326 12.935 18.262
İl belediye başkanı 4.565 11.412 15.977
İlçe ve ilk kademe belediye başkanı 2.282 6.847 9.130
Diğerleri (Belde, kasaba vb) 1.140 5.707 6.847
Profesör 4.565 11.412 15.977
Doçent 1.521 6.086 7.607
Uzman hekim/diş hekimi İlave Ödeme 11.275
Hekim/diş hekimi İlave Ödeme 8.674

Doktorların kamu hastanelerinden kaçmasını önlemek amacıyla 2019 yılından itibaren 5434 Sayılı Kanuna tabi emekli hekim ve diş hekimlerine “ilave ödeme” yapılmaya başlandı. Son yapılan zamla 2024 yılı ilk yarısı itibarıyla uzman hekim ve diş hekimlerine yapılan ilave ödeme tutarı 19.782,65 TL, uzman olmayan hekim ve diş hekimlerine yapılan ilave ödeme tutarı da 15.217,42 TL’ye yükseldi.

MAKAM TAZMİNATI ALANLAR İLAVE ÖDEMEDEN YARARLANAMIYOR

Kanun uyarınca, emekli hekim ve uzman hekimlere yapılan ilave ödemeden “makam tazminatı” alanlar yararlanamıyor. Emekli belediye başkanlarına makam tazminatı verildiği için hekim kökenli belediye başkanlarına ilave ödeme verilmiyor.

Aynı durum hekim kökenli doçent ve profesörler için de geçerli. Şu an itibarıyla 4 yıldan fazla kıdemi bulunan emekli profesörlere 15.979 TL, emekli doçentlere ise 7.609 TL makam ve temsil tazminatı ödeniyor. Hekim kökenli doçent ve profesörler de ilave ödemeden yararlanamıyorlar.

BELEDİYE BAŞKANLARININ EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞÜYOR

Hekim ve uzman hekimlere tanınan ilave ödeme hakkından yararlanabilmek için makam tazminatı almama koşulu olması nedeniyle uzman kökenli belediye başkanlarının emekli aylıkları aynı hizmet süresi ile emekli olan meslektaşlarının altında kalıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ