Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Ekonomi Borsa neden düştü? 8 Temmuz Çarşamba borsa bugün neden düşüyor?
        1

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,28 düşüşle başladıktan sonra satışların hız kazanmasıyla günü sert kayıpla tamamladı. Küresel piyasalarda artan belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler riskli varlıklardan çıkışları destekledi. Özellikle bankacılık ve ulaştırma sektörlerindeki satışlar endekste aşağı yönlü hareketi güçlendirdi. Yatırımcıların gözü hem küresel gelişmelerde hem de açıklanacak ekonomik verilerde olmaya devam ediyor. Peki, Borsa neden düştü, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi neden düşüyor? İşte detaylar...

        2

        BORSA NEDEN DÜŞTÜ?

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,12 değer kaybederek 14.189,96 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 307,42 puan gerilerken toplam işlem hacmi 200,8 milyar lira olarak gerçekleşti.

        Gün boyunca etkili olan satış baskısında küresel jeopolitik gelişmeler ve yatırımcıların artan risk algısı belirleyici oldu.

        3

        BİST 100 ENDEKSİ NEDEN DÜŞÜYOR?

        Küresel piyasalarda satış baskısının artmasının en önemli nedenlerinden biri, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile ateşkesin sona erdiğini açıklaması ve İran'a yönelik sert askeri adımlar atılabileceğine ilişkin ifadeleri oldu.

        Orta Doğu'da yeniden yükselen gerilim, küresel piyasalarda risk iştahını azaltırken hisse senedi piyasalarında satışların hızlanmasına neden oldu. Bu gelişmeler Borsa İstanbul'u da olumsuz etkiledi.

        4

        EN FAZLA HANGİ SEKTÖRLER DEĞER KAYBETTİ?

        Borsa İstanbul'da sektör endeksleri incelendiğinde en sert düşüş yüzde 4,38 ile ulaştırma sektöründe yaşandı.

        Bankacılık endeksi günü yüzde 3,25, holding endeksi ise yüzde 1,90 düşüşle tamamladı.

        Sektörler arasında pozitif ayrışan tek endeks ise yüzde 0,30 yükselen bilişim sektörü oldu.

        5

        IMF RAPORU VE NATO ZİRVESİ PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?

        Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı güncellenmiş Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü.

        Raporda Türkiye ekonomisinin 2026 yılı için yüzde 2,9, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği ifade edildi.

        Öte yandan Ankara'da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında yayımlanan bildiride, müttefiklerin 50 milyar doları aşan yeni tedarik anlaşması yaptığı ve savunma sanayisinde üretim kapasitesini artırmaya yönelik iş birliğini güçlendirme kararı aldığı açıklandı.

        ÖNERİLEN VİDEO

        Timur Cihantimur davasında ilk duruşma başladı

        Eyüpsultan'da 1 Mart 2024'te 17 yaşında olan ehliyetsiz sürücü Timur Cihantimur'un karıştığı kaza sonucu hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci'nin ölümüne ilişkin davanın görülmesine başlandı. (İHA)

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ