Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Borsada devre kesici nedir, ne anlama gelir? Borsa İstanbul BİST devre kesici uyguladı
        1

        BİST100 endeksindeki düşüş yüzde 5'i geçmesi nedeniyle Borsa İstanbul'da devre kesildiği açıklandı ve işlemler durduruldu. Söz konusu durumun ardından borsada devre kesiciye dair bilinmesi gereken tüm bilgileri bir araya getirdik!

        2

        BORSA DEVRE KESİCİ NEDİR?

        Hisse senetlerindeki alış ve satış işlemlerinin otobana benzetildiği videoda, "Devre Kesici" sistemi, trafiğin sıkıştığı durumlarda sıkışıklığını gidermek için Trafik görevlilerinin müdahale ederek koordinasyon sağlamasına benzetilerek, böylece hisse senedindeki spekülatif atakların önlendiği kaydedildi.

        3

        Videoda Devre Kesici ile ilgili şunlar kaydedildi:

        "Bu sistem, işlemleri geçici olarak durdurarak yatırımcılara piyasayı anlama fırsatı verir ve bilgiye erişebilmeleri için zaman tanır. Bu sayede panik satışların, spekülatif atakların ve anormal dalgalanmaların durulması için imkan sağlanır."

        4

        Piyasanın bazen normal seyirdeyken, yeni bir Haber, gelişme ya da spekülatif bir atakla bozulabileceği belirtilen videoda, "Bu şekilde, bir payın fiyatında yüzde 10 yükseliş veya yüzde 5 düşüş olduğunda sistem devreye girer." denildi.

        Videoda, Devre Kesici'nin çalıştığı bir hisse senedinde sürekli işleme ara verildiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

        5

        "Devre kesiciyi tetikleyen, yani belirlenen fiyat eşiklerini aşan emir iptal edilir. Devre Kesici çalıştığında, ilgili payda tek fiyat yöntemi ile fiyat oluşturmak için belirli bir süre emir toplanır, süre sonunda emirler eşleştirilir ve fiyat oluşturulur. Oluşan fiyatın ilan edilmesinin ardından işlemlere sürekli işlem yöntemiyle devam edilir. Devre kesici uygulamaları hem yatırımcıyı, hem de piyasaları korur."

        Haberi Hazırlayan: Mete Ertunç Sevilir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ