Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Brezilya'nın yeni lideri Lula kimdir? - Günün öne çıkan haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İki kez başkan olan ve eski bir sendika lideri olan Lula, demokratik değerleri koruma kampanyası yürüttü ve Bolsonaro karşısında kazandığı zaferi Brezilya demokrasisini ayakta tutmak için vazgeçilmez olarak gösterdi .

        İşte Lula hakkında bilmeniz gerekenler...

        LULA KİMDİR?

        Lula da Silva'nın Pernambuco'da doğan ailesi, sekiz çocuğunu beslemeye gücü yetmeyen çiftçilerdi. 7 yaşında, annesi ve altı kardeşi daha iyi bir yaşam arayışıyla önce liman kenti Santos'a, üç yıl sonra da en kalabalık şehir ve başkent São Paulo'ya taşındı.

        Washington Post'un haberine göre São Paulo'dayken ayakkabı boyacısı olmak için okulu bıraktı ve daha sonra bir fabrikada iş buldu. 17 yaşındayken bir makine kazasında sol elindeki serçe parmağını kaybetti.

        Kariyerine, 20'li yaşlarının başında sendika aktivizmi ile başladı. 25 yaşında, sekiz aylık hamile olan iki yıllık karısı Lourdes'i hepatitten kaybetti. Çalışmalarına sendika lideri olarak devam etti ve 1975'te metal işçileri sendikasının başkanlığına seçildi. Lula, Brezilya'nın diktatör hükümetine meydan okuyarak, demokrasinin ve işçi hareketinin bir sembolü olarak imajını pekiştirerek birkaç grev düzenledi.

        NASIL SEÇİLDİ?

        1980'de Lula ile bir grup işçi, aydın ve sanatçı; askeri rejime tepki olarak çoğulcu bir sol parti olan İşçi Partisi'ni kurdu.

        2002'de seçilmeden önce üç kez cumhurbaşkanlığına aday oldu. Görev süresi, milyonları yoksulluktan kurtaran devasa sosyal refah programlarıyla hatırlanıyor.

        NEDEN HAPSE GİRDİ?

        Nisan 2018'de Lula, Yargıç Sérgio Moro tarafından açıklanan 'Oto Yıkama Operasyonu (Lava Jato) soruşturmasının bir parçası olarak yolsuzluktan hapse gönderildi. Genişleyen soruşturma, Brezilya'nın devlet petrol şirketi Petrobras'ı da içeren ve Latin Amerika'da uzanan bir süreç oldu.

        Brezilya Yüksek Mahkemesi, aralarında Lula'nın da bulunduğu binlerce mahkûmu etkileyen bir kararla, temyizleri hala beklemedeyse mahkumların hapse atılamayacağına karar verdi. Lula, 580 gün hapis yattıktan sonra Kasım 2019'da serbest bırakıldı.

        NE TÜR ZORLUKLAR BEKLİYOR?

        Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun sıkı sonuçları (oyların %48'i Lula'ya, %43'ü Bolsonaro'ya), anketlerin Bolsonaro'nun popülaritesini hafife aldığını gösterdi.

        Lula seçimi kazansa dahi, geniş bir koalisyon kurmaya ve merkeze taşınmaya zorlanıyor. Bolsonaro'nun partisinin önemli kazanımlar elde ettiği Kongre'de de zorluklarla karşılaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ