Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cüzzam hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Cüzzam hastalığı nasıl tedavi edilir?

        Norveçli bilim adamı Armauer Andsen tarafından 1876 yılında bulunmuş olancüzzammikrobu deriyi tutma sonucunda yayılarak tüm vücuda hükmedebilen bir bulaşıcı hastalıktır. Dünyada toplumsal ve sosyal bir hastalık olarak bilinen cüzam hastalığına yakalanan kişiler; toplum içerisinde yaşayamazlar.

        Bu hastaların belirlenen belli gözetim altında tutulan yerlerde yaşaması zorunlu hale getirilmiştir.Cüzzamçok kolay bulaşabilmesi nedeniyle sağlıklı kişilerle bir arada yaşaması zor olan hastalar bu şekilde yaşatılır.

        Son verilere göre ülkemizde 570cüzzam hastasıbulunmaktadır. Genelde kırsal alanlarda yaşayan bu hastaların ortalama yaşı 60,5 civarındadır. Cüzzam hakkında yapılan araştırmaların sonucu; kırsal alanlarda bu hastalığın daha çok görüldüğü yönündedir. Aynı şekilde beslenen ve her şeyleri ortak olan insanlar arasında hızla yayılır. Kırsal kesimlerde kombine bir yaşam olması bu hastalığın en önemli nedenlerindendir.

        REKLAM

        CÜZZAM BULAŞICI MIDIR?

        Genelde genetik olarak ortaya çıkancüzzam; vücudun doğal bağışıklık sistemine sahip olmasına rağmen bu hastalarda bağışıklık sistemi olmadığı için ortaya çıkar. Taşıyıcı olarak sadece insanla bulaşan bir hastalıktır. Yakınında bulunan herkese basit bir temas neticesinde dahi bulaşabilir. Bu nedenden ötürü cüzam hastaları bir sağlıklı insanla bir arada bulunamaz.

        CÜZZAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

        - Helezonik olmayan şekilsiz; kepeksiz yumru şeklinde ortaya çıkan lekelerin olması ve kaşıntı yapması

        - Burunda sık görülen tıkanmalar ve kanamaların ortaya çıkması

        - Kollarda ve bacaklarda ağrıların oluşması ve el ve ayak parmaklarında içe doğru bir bükülme görülmesi

        - Alt göz kapaklarında hareketsizlik oluşması ve kapanmaması durumu olması

        - Dirsekler ile dizlerde yaraların ortaya çıkması

        - Yüz bölgesinde yüksek miktarda ödem ortaya çıkması

        CÜZZAM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

        Öncelikle ilk olarak teşhisin doğru bir şekilde konması gereklidir ve önemlidir. Teşhisin geç olması durumunda 10 ile 20 yıl arasında vücutta dökülmeler ve sakatlıklar oluşmaya başlar. Tedavi süreci düzenli olarak ilaçlarla yapılmaktadır. Bu süreç ilaçların etkisiyle ve hekimin takibiyle yaraların iyileşmesi ve düzelmesi sağlanabilmektedir. Ancak; bu aşamada erken teşhis bu durum için geçerli olacaktır. Gecikme olanlarda tedavisi imkansızdır.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ