Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Diyanet 2019: Aşure Günü ne zaman? Hangi güne denk geliyor?

        Aşure Günü ne zaman, hangi gün şeklindeki soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Müslümanlar için kutsal gün sayılan Cuma günü'nde Diyanet İşleri Başkanlığı Camilerde okunmak üzere hazırlanan Cuma Hutbesi'nde "Aşure Günü ve Muharrem Ayı" konularını ele aldı. İşte 2019 Aşure Günü ile ilgili detaylar haberimizde...

        AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2019? HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

        Aşure günü, Muharrem Ayı'nın onuncu gününe denk geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2019 takvimine göre, Aşure günü 9 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor.

        AŞURE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

        REKLAM

        Aşure Günüya daAşura Günü, hicri takviminilkayıolanMuharremayınınonuncugünüdür.İslaminancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.Muharrem ayındaoruçibadetide yapılır.

        Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. KelimeninSâmî dillerarasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün)MusevilikinancındaBüyük Kefaret Günüiçin kullanılmıştır.Hüseyin bin Alive beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680)Kerbelâ'daYezid'inOrdusutarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar;Âdem'in işlediğigünâhtansonra tövbesinin kabul edilmesi,İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,İbrahim'in ateşte yanmaması,Yakup'un oğluYusuf'a kavuşması,Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,Musa’nınKızıldeniz'den geçipİsrailoğulları'nıfiravun'dan kurtarması,Yunus’un balığın karnından çıkması,İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.Musevilerinde bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberiMuhammed bin Abdullah’ın bu gündeoruçtutmayı tavsiye ettiği,Yahudilerebenzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

        REKLAM

        ALEVİ İNANCINDAN AŞURE GÜNÜ VE MUHARREM MATEMİ

        Alevîlerde,Hüseyin'inKerbelâ'daki acısı başta olmak üzereOn iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak içinMuharrem Mâtemitutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez,kurbankesilmez veetyenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamakMâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır.

        Kerbelâ katliamındahasta olması nedeniyle İmamZeynel Abidin'in kurtulması veAli'nin soyunun devam etmesi nedeniyle deAllah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşanaşûreyenilir ve dağıtılır.

        ŞİİLİK İNANCINDA AŞURE GÜNÜ

        Şiî inancındaAşûre Günü'ne, diğer İslammezheplerininatfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göreŞiîlik'te önemli bir figür olan İslampeygamberiMuhammed'in torunuİmam HüseyinKerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir.MuharremveSaferaylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerekmersiyelerokunur, ihsan yemekleri verilir. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir.

        Türkiye'deki en büyük anma merasimiİstanbulHalkalı'dakiAşura Matem Merasimi'nde yapılır. Bu tören Aşura gününü en iyi şekilde anlatması yönündenUNESCOtarafından en iyi Aşura Merasimi seçilmiştir; ayrıca törende yapılan Aşura tiyatrosunun ve izleyicinin sayısı bakımından daGuinness Rekorlar Kitabınagirmeye aday olmuştur.Anadolu'da çeşitlihububatlardanpişirilen,AşureNuh tufanıile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleritufanboyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ