Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar 7.50'yi aştı ve düşüşe geçti - Döviz Haberleri

        TCMB'nin sıkı para politikası adımları ve sözlü yönlendirmeleriyle hızlı bir şekilde 8'li seviyelerden 6.85 altına kadar gerileyen dolar/TL, ABD 10 yıllık tahvillerindeki beklenmedik yükseliş sonrası 7 seviyesinin üzerindeki dalgalı seyrini sürdürüyor.

        Haftaya aşağı yönlü başlayan dolar kurunda ilk işlem günü 7.20'lere inilirken kalıcılık sağlanamadı. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrası 7.40 üzerine çıkan dolar/TL, tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket sonrası 18 Ocak'tan bu yana ilk kez 7.50'yi aştı. Ardından akşama doğru 7.41'e geriledi.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 10:41:06

        ABD tahvilleri önceki hafta 1.6 seviyesini aşınca gelişen ülke kurlarında sert satışlar görülmüş ve 6.90 seviyesindeki dolar/TL yeniden 7.40'lara çıkmıştı. ABD 10 yıllıkları bugün yüzde 1.477 seviyesinde seyrediyor.

        REKLAM

        Tahvil faizlerindeki artış hisse senedi piyasalarında da yüzde 2.5'a varan düşüş getirirken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün Wall Street'te yapacağı konuşmada uzun vadeli borçlanma maliyetindeki hızlı artışla ilgili risklere dair açıklamalar öne çıktı ancak piyasalar tatmin olmadı. Tahvil faizleri artarken dolar endeksi de 91'i aşmış durumda. Petrol fiyatlarında da yüzde 4'ü aşan artış var.

        Enflasyondaki yükseliş trendinin gelecek aylarda da devam etme olasılığı nedeniyle TCMB'den faiz artışı beklentileri de artıyor.

        Ekonomideki küresel gelişmelerin yanı sıra yurt içinde tüketici enflasyonundaki yükseliş trendinin gelecek aylarda da devam etme ihtimali nedeniyle TCMB'den faiz artışı beklentileri de artmaya başladı.

        Tüketici fiyatları şubat ayında yıllık bazda yüzde 15.61 ile 2019 ortasından beri en yüksek düzeye çıkarken Nisan ayında enflasyonda tepe noktası bekleniyor.

        TCMB'nin dünkü yatırımcı toplantısı sunumunda "Enflasyon beklentilerinin tahmin hedefinin üzerinde olması sıkı para politikasının uzun bir müddet sürdürülmesini gerektirmektir" ifadeleri dikkat çekerken Morgan Stanley, Rabobank gibi uluslararası kuruşlar 18 Mart'ta 100 baz puanlık artış beklediğini açıkladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ