Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik BM'de Kuzey Kore soruşturulsun çağrısı, BM'den Kuzey Kore soruşturulsun çağrısı, BM'den Kuzey kore çağrısı.

        BM İnsan Hakları Komitesi, Güvenlik Konseyi'ne Kuzey Kore'nin insan hakları sicilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi çağrısında bulundu.

        Komisyon Pyongyang yönetiminin işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçların ele alınacağı bir araştırma yapılmasını da kabul etti.

        Geçen Şubat ayında yayımlanan bir BM raporunda Kuzey Kore halkının karşılaştığı "kelimelerle tarif edilemeyecek zulümden" bahsedilmişti. Raporda, Kuzey Kore ceza ve tutukevlerindeki sistematik işkence, yargısız infaz, köleleştirme ve tecavüz vakalarına yer verilmişti.

        Tasarıda, Kuzey Kore yönetimi insan hakları ihlallerine son vermeye ve tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya davet ediliyor. BM'nin Kuzey Kore özel raportörü Marzuki Darusman'a göre siyasi tutukluların bulunduğu çalışma kamplarında tutulanların sayısı 200 bini buluyor. Kuzey Kore'ye girişine izin verilmeyen Darusman, raporunu Kuzey Koreli mültecilerin ifadelerine dayanarak hazırlamıştı.

        Bu rapordaki bulgularla yapılan bağlayıcılığı olmayan oylamada 111 ülke olumlu, 19 ülke karşı oy kullanırken, 55 ülke oylamaya katılmadı.

        BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan Çin ve Rusya karşı oy kullandı.

        Oylanan karar tasarısında Kuzey Kore'nin insan hakları sicili kınanırken, Güvenlik Konseyi'ne işlenen suçlardan sorumlu olanları hedef alan ambargolar konulması çağrısı yapıldı.

        Oylamadan önce konuşan bir Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ülkesinin yeni nükleer denemeler yapabileceği uyarısında bulundu.

        Choe Myong-nam ülkesinin insan hakları sicili nedeniyle cezalandırılmasının "yeni nükleer denemeler yapmaktan sakınmamaya zorluyor" dedi.

        ÇİN VETOSU

        Kuzey Kore BM raporunu ve vardığı sonuçları reddetmişti. Raporda bebeğini boğmaya zorlanan bir kadından, doğumlarından itibaren hapse atılan ve açlığa mahkum edilen çocuklardan ve pembe dizi izledikleri için işkence gören ailelerden bahsediliyordu.

        Diplomatlar Kuzey Kore yönetiminin müttefiki Çin'in büyük ihtimalle Güvenlik Konseyi'ndeki vetosunu kullanıp, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine havale edilmesini engelleyeceğini söylüyor.

        BM Genel Kurulu'nun da önümüzdeki haftalarda konuyu oylaması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ