Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Aynoroz Adası'na kadınların girmesi yasak
        1

        Güneydoğu Avrupa'da Yunanistan'ın Halkidiki yarımadasından Ege'ye doğru uzanan 3 dar ve uzun yarımadanın en doğuda olan bir yerleşim yerlerinden biri.

        2

        Resmi adı Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti, Yunanistan toprakları içinde 390 km² alanda özerk bir devlet yönetimi var. Yarımadaya kadınların girmesi yasak.

        3

        Halkın başlıca gelir kaynağı zeytin ve üzümcülük gibi Akdeniz ürünleri. 10. yüzyılda dinsel bir topluluk olarak doğan Aynoroz; Bizans, Osmanlı ve Yunan, egemenlikleri boyunca bağımsızlığını korumayı başarmış.

        4

        Aynoroz, 20 manastırı temsil eden 20 kişilik bir meclisle yönetiliyor. 20 manastırın da mimari yapısı aynı. Yüksek surlarla ve bir kuleyle etrafı çevrili.

        5

        Aynoroz'da yaşayan yaklaşık 2000 kişinin hepsi erkek. Bunlar manastırda çalışanlar ve din adamlarından oluşuyor. Komünal bir yaşam tarzları var.

        6

        Tek ulaşım denizyoluyla yapılıyor ve isteyen her erkek bile yarımadaya giremiyor. Yaklaşık 1045'ten beri bölgeye bir tane bile kadın girmemiş.

        7

        Gidip herhangi bir tekneye bindiğinizde bu kutsal ve kadınsız bölgeye hemen girilemiyor. Zira her gün sadece 100 erkek bölgeye giriş yapabiliyor. Önce Selanik'ten randevu ve pin kodu, ardından limanın oradaki bürodan giriş izni almanız gerekiyor. Hele yabancıysanız bunların yanında kendi konsolosluğunuzdan tavsiye kağıdı, Yunanistan Dışişleri bürolarından izin kağıdı almanız gerekiyor.

        8

        Bölgenin statüsü Avrupa Birliği'nde büyük tartışmalara yol açmış durumda. Aynoroz, Birleşmiş Milletler Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ