Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Savaşın seyri değişebilir

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Suriyeli muhalifler dün, düşürdükleri rejime ait bir helikopterin görüntülerini yayınladı. Amerikan Wall Street Journal gazetesinde çıkan bir haber ise, bu görüntülerin arkasında çok daha önemli bir gelişmenin yattığını gözler önüne seriyor.

        Gazetenin haberine göre Suriyeli muhaliflerin elinde artık alçak irtifada uçan uçaklara ve helikopterler karşı omuzdan atılan füzeler var.

        Hafta başında internette yayınlanan bazı videolarda muhaliflerin MANPAD adı verilen bu silahlara sahip olduğu görünüyordu.

        'ÇOĞU TÜRKİYE ÜZERİNDEN SOKULUYOR'

        Wall Street Journal'a konuşan muhalifler, bu silahların son iki ayda Türkiye ve Lübnan üzerinden, Suriye'ye sokulduğunu ileri sürdü. Haberde ayrıca pek çok muhalif koordinatörün, omuzdan atılan füze mühimmatının çoğunun Libya'dan geldiği ve Türkiye üzerinden Suriye'ye sokulduğuna yönelik iddialarına da yer verdi.

        Rus yapımı bazı füzelerin ise muhalifleri destekleyen Filistinli gruplar tarafından Lübnan üzerinden sokulduğu, bazılarının da rejim güçlerinden satın alındığı iddia ediliyor.

        Muhaliflere silah tedariğini sağladığı belirtilen bir kişi de gazeteye konuştu ve "Suriye'nin kuzeyi gelişmiş tanksavar ve uçaksavar silahlarla dolu. Durum çabucak değişti" dedi.

        AFGANİSTAN ÖRNEĞİ

        Uzmanlar, bu son gelişmenin üç aydır Halep'te kilitlenen çatışmaların akıbetini değiştirebileceğini belirtiyor. Yaz boyu devam eden çatışmalarda, rejim kuvvetlerinin hava üstünlüğünü kullandığına dikkat çeken uzmanlar, 1980'lerde Afganistan'da olduğu gibi, Suriye'de de omuzdan atılan füzelerle durumun tersine dönüşebileceğini vurguluyor.

        ABD ENDİŞELİ

        Washington yönetimi ise muhaliflere uçaksavar füzesi verilmesine karşı. Buna gerekçe olarak da, silahların batı karşıtı militanların eline geçmesini gösteriyor. Wall Street Journal'a konuşan bir ABD yetkilisi, "kesinlikle, MANPAD'lerin yayılmasından kaygılıyız" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ