Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İngiliz Genelkurmay Başkanı planları hazırladı

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Suriye’de 21 aydır devam eden iç savaşa müdahale için orduya talimat verdiği ortaya çıktı. Cameron, komutanlara verdiği talimatta 'gerektiğinde' Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlere havadan ve denizden destek verilebileceğini ve bunun için askeri planların yapılmasını istedi.

        Komutanlar Libya’dan farklı olduğu gerekçesiyle Suriye’de askeri müdahaleye karşı olumsuz görüş belirtti. Ancak yine de Başbakan Cameron’un talimatı üzerine muhaliflere desteğin nasıl verileceğine ilişkin planlar hazırlandı.

        TÜRK KOMUTANLA LONDRA’DA TOPLANTI

        Cameron’un talimatı doğrultusunda hazırlık yapan İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir David Richards’ın, bir ay önce başkent Londra’da Türkiye, Fransa, ABD, Ürdün ve Katar’dan üst düzey askeri yetkililerle bir toplantı yaptığı iddia edildi.

        ‘ABD BAŞI ÇEKİYOR’

        İngiliz The Guardian Gazetesi’ne konuşan yetkililer, müdahale konusunda ABD’nin başı çektiğini ve Amerikan ordusunun da operasyona dahil olması halinde Suriye’ye müdahale edileceğini ifade etti. Müdahaleye soğuk bakan komutanların başbakanlık tarafından baskı altına alındığı da iddia edildi. Toplantıya Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan da askeri yetkililer katıldı. Cameron

        ‘ASKERİ YETKİLİLER: KAÇINILMAZ OLDU’

        İngiliz Independent Gazetesi’ne konuşan İngiliz ve Amerikalı askeri yetkililer, Suriye’ye müdahalenin kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Yetkililer, Esad sonrası dönemde akan kanın engellenmesi için Rusya’nın da desteğine ihtiyaç duyulacağını söyledi.

        EL NUSRA TERÖR LİSTESİNDE

        Diğer yandan ABD yönetimi, Suriye’de Esad yönetimine karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ni terörist örgütler listesine aldı. New York Times, ABD’de El Nusra’nın kara listeye alınmasının gerekçelerinin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere çok iyi anlatması gerektiğini belirtti. ABD Dışişleri Sazcüsü Victoria Nuland da, “Örgüt, Kasım 2011’den bu yana başta Şam, Halep ve Dara’da olmak üzere bir çok yede 600 saldırıyı üstlendi. Ve bu saldırılarda çok sayıda masum Suriyeli öldü” dedi. Sözcü, El Nusra’nın El-Kaide’nin uzantısı olduğuna vurgu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ