Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yeni saldırılar bekleniyor

        Boston Maratonu'nu cehennem yerine çeviren Çeçen kardeşlerden birinin öldürülmesi diğerinin ise yaralı ele geçirilmesinden sonra, FBI, saldırı hazırlığındaki 12 özel eğitimli teröristten oluşan "uyuyan hücreleri" yakalamak için harekete geçti. 1000 polis, 12 teröristin izini sürüyor

        Çeçengüvenlik ve istihbarat kurumları, Boston Maratonu sırasında 3 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı gerçekleştiren Tamerlan ve Cahar Çarnayev kardeşlerin özel olarak eğitim aldıkları ihtimali üzerinde duruyor.

        FBI Federal Soruşturma Bürosu, bin kişilik bir ekibi de uyuyan hücrenin bulunmasıyla görevlendirdi. Aramalar sürerken, güvenlik ekiplerinin, Boston yakınlarında ikisi kadın üç kişiyi gözetim altına aldıkları belirtildi. Güvenlik kaynakları, "İki kardeşin yalnız hareket etmediklerine eminiz. Kullandıkları patlayıcılar oldukça sofistike idi. Google'dan öğrenilecek türden değiller. Çarnayev kardeşlerin bomba yapımı konusunda eğitim aldıklarını öğrendik. Kimden öğrendiklerini hızla ortaya çıkarmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

        İKİ KAZAK YAKALANDI

        Bu arada, New Bedford'da "Terrorista#1" (bir numaralı terörist) yazılı özel plaka taşıyan BMW marka bir otomobilin sahibi olan Kazakistan asıllı iki kişi de dün tutuklandı. Kazakistan uyruklu şüphelilerin Cohar Çarnayev'in arkadaşları oldukları söyleniyor.

        Çarnayev kardeşlerin patlattığı "düdüklü tencere" bombaları üç kişinin ölümüne 200'e yakın kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. Tamerlan Çarnayev Cuma günü polisle çatışmada ölmüş, 19 yaşındaki kardeşi Cahar da aynı gün daha sonra Boston yakınlarında bir teknede yaralı ele geçirilmişti.

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Tsarnaev’in, Kongre’nin bazı Cumhuriyetçi üyelerinin önerdiği gibi ‘düşman savaşçı’ olarak değerlendirilmeyeceğini açıkladı.

        Carney “Bu teröristi sivil adalet sistemimiz vasıtasıyla yargılayacağız” diye konuştu.

        Bu arada saldırıdan tam bir hafta sonra Boston kentinde yerel saatle 14.50’de mağdurlar için saygı duruşunda bulunuldu.

        DURUMU HALA CİDDİ

        Öte yandan Tsarnaev’in tedavi gördüğü hastaneden yapılan açıklamada zanlının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

        Perşembe gecesi gerçekleştirilen operasyonda Cahar Tsarnaev’in ağabeyi Tamerlan Tsarnaev ölmüştü.

        Cahar Tsarnaev, suç ortağı olduğu düşünülen ağabeyinin ölümüne neden olan çatışmanın ardından, muhtemelen yaralı halde yaya olarak kaçmıştı.

        Sürdürülen operasyon kapsamında Cahar Tsarnaev de yaralı olarak yakalanmıştı.

        Pazartesi günkü Boston Maratonu'nu hedef alan saldırıda üç kişi ölmüş 170'ten fazla kişi yaralanmıştı.

        NEW YORK'U DA VURACAKLARDI

        Çarnayev kardeşlerin ellerindeki çok sayıda silah ve patlayıcıyı inceleyen polis, saldırganların Maratonu bombaladıktan sonra yeni saldırılar da yapmayı planladıklarını tahmin ediyor. Çarnayev kardeşler polise yakalanmadan önce bindikleri taksinin şoförüne New York'a gitmek istediklerini söylemişlerdi. Ancak Çarnayev'lerin neden New York'a gitmek istedikleri henüz öğrenilemedi.

        YAZARAK ANLATACAK

        Hastanede sıkı koruma altında tutulan Cahar Çarnayev'in henüz konuşamadığı ifade ediliyor. Sorgulamaya, FBI'ın yanı sıra bir CIA ekibi de katılacak. Ancak Çarnayev'in sağlık durumu nedeniyle konuşamayacağı ve yazarak ifade verebileceği söyleniyor.

        KARISI ARANDIĞINI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİ

        Boston marotunun kana bulayan Çeçen kardeşlerden öldürülerek ele geçirilen Tamerlan Çarnayev'in karısı Katherine Russell'in henüz 21 yaşındayken Çarnayev'in bebeğini dünyaya getirmek üzere üniversiteden ayrıldığı ortaya çıktı. Bir doktorun kızı olan Amerikalı Katherine Russell, Müslüman olduktan sonra kapanmış. Daily Mail gazetesi, dul kalan bombacının eşinin fotoğraflarını yayınladı. Gazete, genç kadının "beyninin yıkandığını" ileri sürdü.. 3 yaşında bir kızı olan Amerikalı kadın ailesinin yaşadığı Rhode Island'daki evden, Massachusetts Eyaleti'nde kocasıyla bir zamanlar yaşadığı evine döndü. Leopar desenli bir başörtü takan genç kadın, kendilerine ait bazı eşyaları ve kedileri alarak tekrar ailesinin oturduğu eve geri döndü. Russell kocası Tamerlan'ın polis tarafından arandığını televizyondan öğrendiğini ve olaydan önce hiçbir şeyden haberdar olmadığını söyledi.

        ANNESİNİ ARAYIP "SENİ SEVİYORUM" DEMİŞ

        Ölen bombacı Tamerlan Çarnayev'in, polis kuşatması altındayken cep telefonuyla annesini aradığı ortaya çıktı. Telefonda annesine "Anneciğim, seni seviyorum" diyen Çarnayev bu sözlerin ardından polisler tarafından öldürüldü.

        HABERTÜRK GAZETE / AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ