Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Rusya, Ukrayna'ya 6 bin ek asker gönderdi, Ukrayna ordusu yüksek alarm seviyesinde

        Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya 6 bin ek asker gönderdiği buna karşın Ukrayna ordusunun yüksek alarm seviyesine getirildiğini belirtildi.

        Ukrayna hükümeti Rusya'nın Karadeniz filosuna asker sevkiyatı yapmasına tepki gösterirken, Rus yetkililer bu durumun herhangi bir anlaşma ihlali yaratmadığını savunuyor.

        TURÇİNOV'DAN PUTİN'E: "ASKERİ BİRLİKLERİ GERİ ÇEKİN"

        Ukrayna'da kriz giderek derinleşirken başkent Kiev'de yönetimin değişmesi ardından yeni gösterilerin merkezi Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya'nın askeri müdahale hazırlığında olduğu bildiriliyor. Kiev yönetiminin Kırım özel temsilcisi Sergey Kunitsın, Kırım'da Rusya'nın askeri işgale başladığını öne sürdü. Ukrayna Parlamentosu'nun yeni başkanı ve devlet başkanlığını görevini vekaleten yürüten Aleksandr Turçinov, "Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmek istediğini" öne sürerek, "Abhazya senaryosunun yinelendiğini" savundu. Turçinov, Rusya'ya derhal askeri birliklerini Kırım'dan çekme çağrısına bulundu.

        KIRIM PARLAMENTOSU ÖNÜNE SİLAHLI KİŞİLER YERLEŞTİ

        Öte yandan, Kırım Parlamentosu çevresine askeri elbiseli silahlı kişilerin gece saatlerinde yerleştiği bildirildi. Bu kişilerin Kırım halkının desteklediği güçler olduğu söyleniyor.

        Dün akşam Akmescit havaalanının sivil uçuşlara 24 saat kapatılmasının ardından, sabah saatlerinde parlamento binası kamuflajlı ve silahlı kişiler tarafından kuşatıldı.

        Parlamento binası etrafında silahlı 11 kişi bulunuyor. Binanın içinde ise kaç kişi olduğu bilinmiyor. Silahlı kişilerin Kiev'deki gösterilerde 80'den fazla kişinin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle yeni yönetim tarafından dağıtılan ve "Berkut" olarak adlandırılan özel polis birimine mensup kişiler olduğu belirtiliyor.

        Parlamento binası önündeki olayları izleyen Aleksandr Şeltsov adlı vatandaş yaptığı açıklamada, silahlı kişilerin Kırım halkını desteklemek ve savunmak için orada bulunduklarını savundu.

        "KENDİMİZİ SAVUNACAK GÜCE SAHİBİZ"

        Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan Ukrayna konulu acil toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Kendimizi savunacak güce sahibiz" dedi.

        Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet olan Kırım'da yaşanan karışıklıklar sonrası Rusya'nın bölgeye asker gönderdiği iddialarının ardından, BM Güvenlik Konseyi 'Ukrayna' konulu acil toplantı gerçekleştirdi.

        Toplantı sonrası konuşan Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev ülkesinin kendini savunacak yeterli güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'nın bir 'dış güç' olarak bölgede ayrılıkçılığı teşvik ettiğini belirten Sergeyev, Kırım'a gönderildiği iddia edilen askeri birliklerle ilgili konsey üyelerine bilgi verdiğini ifade etti.

        Ukrayna'ya Rusya tarafından yaklaşık 10 tane askeri nakil uçağı indirildiğini kaydeden Sergeyev, 11 tane Mi-24 askeri saldırı helikopterinin de sınır ihlalinde bulunduğunu belirtti.

        "KIRIM'DA YAŞANANLARA DUYARSIZ KALAMAYIZ"

        Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nden, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Hükümeti'nin, ülkede barış ve huzurun sağlanması için kendilerinden yardım ricasında bulunduğu belirtilerek, bu ricanın dikkate alacağını bildirdi.

        Devlet Başkanlığı İdaresi'nden yapılan açıklamada, Kırım'da kurulan yeni hükümetin ülkede Moskova yönetiminden yardım talep ettiği belirtildi. Açıklamada, "Rusya, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin, barış ve huzurun sağlanması için yardım ricasını gözardı etmeyecek" ifadeleri yer aldı.

        Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, silahlı güçlerin işgali altındayken Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u başbakan seçmiş, Aksenov da ülkede asayişin sağlanması için Rusya'dan yardım istemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ