Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi İsrail’le uzlaşma metni Ankara’da; Başbakan Yardımcısı Arınç, İsrail’le ilişkileri normalleştirecek anlaşma metninin Ankara’ya ulaştığını açıkladı.

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mavi Marmara’da İsrail’in ödeyeceği tazminat konusunda, İsrail’den nihai metnin “1 ay kadar önce geldiğini” açıkladı.

        Yerel seçimlerin ardından ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmanın yürürlüğe girebileceğini belirten Arınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail tarafı meşgul, biz meşgulüz. Seçimlerden sonra ilk işimiz, tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Daha sonra da bu belge onay için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gider. Seçimden sonra o son mutabakat metnini tekrar gözden geçireceğiz, iki hükümetin kabul edebileceği bir sözleşmeye dönüştüreceğiz. Sözleşmeyi imzaladığımız anda, İsrail’le ilişkilerde diplomatik düzeyde eski noktaya gelebiliriz. Karşılıklı olarak büyükelçi atamalarını başlatabiliriz" dedi.

        ‘OBAMA’NIN BAŞARISI’

        Gelinen noktada ABD Başkanı Obama'nın büyük katkısı olduğunu ifade eden Arınç, "Geçtiğimiz yıl mart ayında, ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye’nin şartlarını kabul edebileceklerini açıklamıştı. Bu, diplomasinin başarısıdır. Bu başarıda en büyük pay da ABD Başkanı Barack Obama’ya aittir. Başkan Obama, İsrail hükümeti nezdinde ağırlığını koydu, Türkiye ile uzlaşılmasını rica etti” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ