Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 66. yılında Nekbe, 66 yıldır süren olağanüstü hal, Nekbe'nin 66. yılı, Filistin'de zorunlu göç, Nekbe, 66. yıldönümünde Nekbe

        Filistinliler için "Büyük Felaket" olarak görülen "Nekbe", İsrail Devleti'nin bağımsızlık ilanı ve ardından gelişen olayları nitelemek için kullanılıyor. Bu nedenle İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 14 Mayıs 1948 tarihini takip eden gün olan 15 Mayıs 1948 Nekbet Günü olarak sembolleşti.

        1947 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı ve çoğunluk planı olarak bilinen tasarı doğrultusunda Filsitin'de Yahudilere ve Araplara ait iki devletli çözüm kabul edildi.

        İsrail, 14 Mayıs 1948 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti. 14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece gerçekleşen bu ilanın ardından beş Arap ülkesi İsrail'e karşı askeri operasyona başladı. Bu olay 1948 Arap-İsrail savaşının da başlamasına neden oldu. İsrail Savunma Kuvvetleri, Mısır, Suriye, Tunus, Ürdün, Lübnan ve Irak kuvvetlerine karşı başarı kazandı. Bunun yanında Filistin coğrafyasında Araplara devlet kurmaları için bırakılan toprakların da yarısını işgal etti.

        Savaşın ardından İsrail, savaş sırasında topraklarını terk ederek kaçmak zorunda kalan Filistinli Arap mültecilerin çok büyük çoğunluğunun geri dönüşüne izin vermedi. Bu durum kaçan Arap mültecilerin dönüşünü engelleyen İsrail yönetimi, Filistin-İsrail sorununda önemli ve çözülemeyen bir başlık olan mülteci sorununun da başlamasına neden oldu.

        66. YILDÖNÜMÜNDE NEKBE

        Filistinliler'in zorunlu göçe tabi tutuldukları "Nekbe"nin üzerinden 66 yıl geçti. Bugün 4 milyon 700 bin Filistinli'nin topraklarından uzakta yaşadığı söyleniyor. 1948 yılından bu yana Filistin topraklarının yüzde 78’i işgal edilmiş durumda. Filistinlilerin yüzde 60’ı göç etti ya da topraklarından uzakta bulunan mülteci kamplarında yaşıyor.

        OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMASI DEVAM EDİYOR

        İsrail'de, İsrail devletinin kurulduğu 1948 yılından beri olağanüstü hal uygulanıyor. İsrail Meclisi Knesset'te yapılan oturumda ülkede olağanüstü hal uygulamasının bu yıl sonuna kadar uzatıldığı bildirildi. İsrail radyosunun haberinde ülkede olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasının bu uygulamayı gerektiren yasaların var olmasından kaynaklandığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ