Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ebeveynlere uyarı! Çocukların özgüvenini yıkan davranışlara dikkat!
        1

        Genellikle ebeveynler çocuklarının uyumlu, rahat ve özgüvenli hissetmelerini ve hayatlarında mutlu ve başarılı olmalarını ister. Ancak tüm bunların kapısını açan en önemli anahtarın özsaygı olduğu ve birçok ebeveynin çocuklarının tüm bunlara sahip olmasını istediklerini iddia etseler de, istemeden özsaygılarını yok etmeye yol açan birçok davranışa sahip oldukları belirtiliyor.

        2

        Awareness Act'te yer alan yazıya göre, özsaygısı düşük olan çocuklar hayallerine asla ulaşamıyor ve ulaşsalar da bunu yarım yamalak yapabiliyorlar. Arkadaşlıklarında ve ilişkilerinde zorlanıyorlar ve kendi kendilerini sabote edebilecek eğilimlerle mücadele ediyorlar.

        3

        Dolayısıyla çocuğunun başarılı olmasını isteyen bir ebeveynin bu davranışlardan uzak durması gerektiğini belirtiliyor.

        4

        1. Aşırı eleştirel olmak

        Çocuğunuzun daha iyi olmasına yardımcı olmak ile her fırsatta onu eleştirmek arasında ince bir çizgi vardır. Çocuğunuzu sorumlu tutmalısınız ancak aşırı eleştiriden uzak durmalısınız. Rehberliğe ihtiyaçları var ancak her fırsatta eleştirilmeye ihtiyaçları yok.

        5

        2. Sorumluluk almalarına izin vermemek

        Çocuğun özgüven geliştirmesine yardımcı olan en önemli anahtar sorumluluk sahibi olmasıdır. Ev işleri gibi sorumluluklarından kaçmalarına izin verirseniz, kendilerine güven kazanma yeteneklerini ellerinden almış olursunuz. Ev işleri ve sorumluluklar çocuğunuzun başarı ve ustalık duygusu kazanmasına yardımcı olur.

        6

        3. Bağırmak ve vurmak

        Çocuğa bağırıp çağırmak ve vurmak çocuğunuzun size ve kendisine karşı güven eksikliği hissetmesine neden olur.

        7

        4. Mükemmellik beklemek

        Çocuğu gerçekçi olmayan beklentiler ve ulaşılması imkansız standartlar içinde tutmak, onu başarısızlığa hazırlamakla eşdeğerdir.

        8

        Günün sonunda, çocuk her zaman başarısız olmaya hazırlanmaktan yorulacak ve sonunda öz saygısı azalacak.

        9

        5. Kurban zihniyetini beslemek

        Çocuğa "Fakir olduğumuz için asla böyle bir hayatımız olmayacak" gibi sözler söylendiğinde, koşulların çocuğun kontrolü dışında olduğu inancı pekişmiş olur. Buna karşılık, çocuğun kendine acımasına ev sahipliği yapması ve bir kurban zihniyeti geliştirmesi olası olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ