Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Palandöken: Kur bahane edilerek sigorta primlerinde artış yapılıyor, bu fırsatçılıktır - Döviz Haberleri

        Zorunlu Trafik Sigortası ve kasko fiyatlarının döviz kurları bahane edilerek yüzde30 seviyelerinde zam yapılmak istenmesini fırsatçılık olaraknitelendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK)Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllarcaülkemizde döviz kuru hep aynı seviyede seyretti ve uzun zaman kurlardüştü. O zaman bu sigorta şirketleri fiyatlarını düşürmediler. O günfiyat düşürmeyenler bugün fiyatlarını yükseltemezler. Bufırsatçılıktır. 1 Haziran'da yapılan değişikliklerde sigorta primleridüşürülmedi. Gerçek rekabet ortamı mutlaka oluşturulmalıdır. Sigortaprimleri her fırsatta yükseltiliyor. Bugün ülkemizde zorunlu trafiksigortasının Kasko sigortadan farkı kalmadı. Devlet kasko ve zorunlutrafik sigortasında tavan ve taban primleri belirlemeli. Sigortaşirketlerinin keyfiyetinden esnaf kurtarılmalı' dedi.

        “TİCARİ ARAÇ SAHİBİ ESNAF KAYBEDİYOR”

        Geçen yıl başından itibaren trafik sigortasında serbest tariferejimi uygulamasına geçildiğini ve primleri sigorta şirketlerininbelirlediklerini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sigorta şirketlerine 1 Ocak2014 tarihinden itibaren tarifeyi serbest olarak belirleme hakkıverilirken, primlerin rekabetçi ortamda belirleneceği söylendi. Amaesnafın primleri tavan yaptı. Minibüslere 8 ila14 bin lira, ticaritaksiye 2 bin 650 ila 6 bin lira primler çıkarıldı. Hatta bu fiyatlarİstanbul’da 9 ila 16 bin liraya kadar yükseldi. Ayrıca büyük illerdekaza riski az olan ilçelerle il merkezinde çalışan ticari araçlaraaynı prim uygulaması defalarca söylememize rağmen devam ediyor. Hiçbirolumlu gelişme olmadı. Şoför esnafından fazladan prim alınmaya devamedilirken şimdi birde döviz kurlarının yükselmesi bahane edilerekyüzde 30 civarında bir artışın yapılacağının dillendirilmesine artıktahammülümüz kalmadı. Sigortacılık Kanununa göre sigorta şirketlerizorunlu olan sigortalarda poliçe düzenlemek mecburiyetindedir. Ancakbazı sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçesidüzenlemekten kaçınıyorlar. Fiyatları yüksek tutuyorlar. Hâlbuki 4,5milyona yakın sayısı ile ülkemizdeki araç sayısının yüzde 25'ini bulanticari araçlar, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık yarısını ödüyor.Yetkililer piyasayı birkaç firmanın elinden kurtarmalı, bırakın zammımevcut fiyatları düşürmenin yolu biran önce bulunmalı” diye belirtti.

        “SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ZARAR ETTİĞİ KALEMLERDE İYİLEŞME OLDU"

        Sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini söyledikleri maddelerdeiyileştirme yapılmasına rağmen poliçe fiyatlarında bir indirimgörmediklerini ifade eden Palandöken, 'Vefat tazminatınınhesaplamasına standart getirilen düzenleme ile sigorta şirketlerikime, ne ödeyeceğini bilecek. Trafik sigortasından sağlık giderlerikarşılanmayacak, tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafındanödenecek. Sigorta şirketleri tedavi sonrası sakatlık durumunda devreyegirecek. Sigorta şirketi hasarlı aracın onarımında eşdeğer yedek parçakullanabilecek. Kaza tarihine göre model yılı 3 yılı geçmeyenaraçların onarımında yedek parçanın tamiri mümkün değilse ancakorijinal parça kullanılacak. Kısmi onarımlarda yedek parçaları sigortaşirketi tedarik edebilecek. Bu dört madde sigorta şirketlerinin zararettiğini söyledikleri konulardı. Hepsi şirketler lehine düzenlendi.Ama esnafa kesilen poliçelerde hala bir iyileşme görmedik' diyekonuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ