Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kentsel Dönüşüm Dönüşümde +1 oda telaşı Kadıköy’ü şantiye yaptı - Emlak Haberleri

        ÜNSAL EREKE / HTGAZETE

        Çevre veŞehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm cazibesini artırmak amacıyla 2016 yılbaşına kadar devam edecek yüzde 25’lik bonus hak uygulaması İstanbul’un Kadıköy Belediyesi’nde dönüşümün yıldızını parlattı. 80 metrekarelik hak sahibinin yeni binada 116 metrekareye ulaşan dairesine 1 oda eklemesine neden olan uygulamanın bitecek olması nedeniyle yılbaşına kadar hak sahipleri müteahhit bulma, müteahhitler ise anlaşmalarını belediyeye onaylatarak ruhsat alma yarışına girdiler. Bununla birlikte Kadıköy, yapımı devam eden yaklaşık bin 300’ün üzerinde inşaat projesiyle şantiyeye dönmüş durumda.

        Geçen yıllarda ayda 15’ler seviyesinde ruhsat veren Kadıköy Belediyesi’nde bu rakam bu yıl 100’e ulaştı.

        YIL SONUNDA 1000 RUHSAT

        Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yılsonuna kadar sürecek +1 oda telaşı işlerimizi yoğunlaştırdı. 2014’te 650 olan ruhsat sayısı bu yıl bini aşacak” dedi. 10 bin ile 15 bin lira arasındaki metrekare fiyatıyla Kadıköy’ün en pahalı yerleşim yeri olan Caddebostan’da 110 binanın dönüşüm faaliyeti sürüyor. İnşaat işlemleri Göztepe ve Fenerbahçe gibi yerleşimlerde de bu rakama yakın seyrediyor.

        ‘RUHSAT İŞLERİ YAVAŞLADI SÜRE UZASIN’

        Bölge müteahhitleri yıkım ruhsatıve ruhsat başvuru sürelerinin uzaması nedeniyle yüzde 25’lik uygulamanın devamını isterken, aksi halde mağduriyetlerin oluşacağına dikkat çekiyorlar. Aydoğan İnşaat Başkanı İrfan Aydoğan, “Devletten dönüşümde kira yardımı değil, bu hakkın devamını istiyoruz. Yoğunluk nedeniyle yıkım ruhsatının alınması 10 günden 67 güne çıktı. Yıktığımız binaya yılbaşına kadar ruhsat alamama tehlikesi var” dedi.

        DÖNÜŞÜMDEN ÖNCE YILDA 220 RUHSAT

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araştırmasına göre, Kadıköy’de 20 bin 406’sı konut, 889’u işyeri olmak üzere 22 bin 295 birim risk altında bulunuyor. 2012’de 221, 2013’te 329, 2014’te ise 678 bina için ruhsat alındı. Kadıköy’de ruhsat başvurusu yapılan 720 bina için de süreç devam ediyor. Yıl sonuna kadar ruhsat başvurusunun bin 300 binaya ulaşacağı hesaplanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ