Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cenazede gaz pazarlığı - Gündem Haberleri

        Orta Asya'da stratejik öneme haiz, doğalgaz zengini Türkmenistan'ın 21 yıldır tek hâkim olan Türkmenbaşı'nın ani ölümü sonrası küresel enerji savaşına sahne olması beklenirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül cenaze öncesi dün Aşkabat'a gitti. Türkiye'nin Türkmenistan'ın yanında olup üzerine düşen görevi yapmayı borç bileceğini söyleyen Gül, "Türkmenistan halkının geleceğinin parlak olması için el birliğiyle çalışılması gerek. Yeni yöneticilerin bunu sağlamak için ellerinden geleni yapacağına inanıyorum. Bu kritik geçiş dönemini en iyi ve istikrarlı şekilde geçireceklerdir" dedi.

        GÜL: TEK MİLLETİZ

        Türkmenistan'ın dünyayla birleşip evrensel değerleri gerçekleştirmesini ve enerji zenginliğinin halka da yansımasını temenni eden Gül, "İç karışıklık beklemiyoruz. Anayasaları nasıl hareket edileceğini net yazmış. Kimlerin cumhurbaşkanı olabileceği, hangi prosedür içinde devam edileceği belli." diye konuştu. Yas sebebiyle kadınların başörtüsü erkeklerin siyah kalpak takması zorunluluğuna uyan Gül, "Tek milletiz iki devletiz" sözünü ilk kez Türkmenbaşı'ndan duyduğunu belirtip "Acılı bir günde nasıl akrabalar birbirini ziyaret eder, evi yalnız bırakmazsa, biz de kalabalık bir topluluk olarak geldik" mesajı verdi.

        Türkmenbaşı'nın bugünkü cenazesine Başbakan Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko da katılırken, Türkmen gazının dağıtımcısı olan Rus devi Gazprom'un başkanı Aleksey Miller ile Rus Başbakanı Mihail Fradkov cenaze sonrası Aşkabat'ta temaslarda bulunacak. Türkmen Başkanlığı'na vekâlet eden Gurbanguli Berdimuhammedov, "Yabancı ortaklar endişelenmesin. Tüm yükümlülüklere bağlı kalacağız. Enerji sevkıyatımızı hiçbir şey etkilemeyecek. Durum kontrolümüzde" dedi.

        TEK ADAY GÖSTERİLİR

        Anayasaya göre başkanvekili olması gereken Meclis Başkanı Ovazgeldi Atayev'in önünün kesilmesi gerekçesi ise şöyle açıklandı: “Farklı aşiretlerden olduğu gerekçesiyle evliliğe karşı çıkıp oğlunun nişanlısını intihar girişimine sürüklemek suretiyle insan haklarını ve anayasadaki aşiret ayrımcılığı yasağını ihlal etmek.'

        Türkmenbaşı'nın seçtiği 2 bin temsilcili Halk Konseyi, salı günü toplanıp başkanlık seçimi tarihini ve adayları belirleyecek. Rusya'nın Stratejik Araştırma Enstitüsü'nden Arkadi Dubnov, "Demokratik seçim olmayacak. Tek bir aday gösterilip herkesin ona oy vermesi istenecek" dedi.

        NUR - OTAN PARTİSİ

        Türkmenbaşı tarzı Orta Asya'ya yayılmayı sürdürüyor. Kazakistan'da iktidar partisi Otan (Vatan), Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in temsilcisi olduğunu göstermek için adını Nur-Otan olarak değiştirdi.

        RADİKAL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ