Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mini Türkiye kurulacak! - İş-Yaşam Haberleri

        500 milyonluk Afrika pazarındaki etkinliğini artırmayı hedefleyen Türkiye, bölgeye giriş noktasındaki ülkelere odaklanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci beraberindeki 100 kişilik işadamı heyetiyle Doğu Afrika’nın giriş kapısı Cibuti’ye bir iş seyahati düzenledi. Cibuti’ye bir 'Özel Ekonomik Bölge' kurulması için iki ülke ekonomi bakanları arasında bir anlaşma imzalandı. Türk iş dünyası bu anlaşmayla içerisinde bütün sektörlerin bulunduğu bir özel ekonomi bölgesi inşa edecek. Anlaşmayla genişletilebilecek ve 500 hektardan küçük olmayan bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına kiralanacak.

        ASKERİ DEĞİL EKONOMİK ÜS

        Birçok ülkenin askeri üssünün yer aldığı Cibuti’de düzenlenen işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Zeybekci, “Biz buraya askeri üs değil, ekonomik üs kurmaya geldik. İki kardeş ülke gibiyiz. Yatırımlardan Türk işadamları kadar Cibuti’nin de kazanmasını istiyoruz" dedi. Zeybekci, şunları kaydetti: "Sizleri de yatırıma bekliyoruz. Bu düşük bir rakam. Bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayarak bunu rahatlıkla artırabiliriz."

        Balıkçılıktan inşaata yatırım imkânı geniş

        BALIKCILIKTAN İNŞAATA YATIRIM İMKANI GENİŞ

        CIBUTI Sanayiden Sorumlu Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, Eritre, Etiyopya ve Somali’yle sınır komşusu olan Cibuti’nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne 370 km’lik kıyı şeridi olduğunu söyledi. Dawaleh, 800 bin nüfusa sahip olan Cibuti’de balıkçılık, hayvancılık, yenilenebilir enerji, telekom, inşaat sektörlerinde yatırım fırsatları olduğunu kaydetti. Dawaleh, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısı nedeniyle Erdoğan’a da tebriklerini iletti.

        TİCARETİMİZ 30 MİLYAR DOLAR

        Zeybekçi'nin verdiği bilgilere göre son 12 yılda Türkiye’nin Afrika’ya olan dış ticaret hacmi 5-6 milyar dolardan 30 milyar dolar seviyelerine ulaştı. DEİK Doğu Afrika Koordinatörü Ersin Eren ise en kısa zamanda Cibuti-Türkiye İş Konseyi’ni kurmayı planladıklarını söyledi. Eren Türkiye’nin 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliği olduğunu THY’nin ise bölgedeki 44 noktaya sefer düzenlediğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ