Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İthalat Vergisi yabancı markalara tasarruf ettiriyor - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Ağırlıklı olarak Uzakdoğu menşeli ürünleri kapsayan ve yüzde 30 ila 50 oranında değişen ek ihtalat vergisi, yabancı ayakkabı markalarının Türkiye’ye getirdiği ürün çeşidini azaltmasına neden oldu. Guess’ten Calvin Klein’a, Ugg’dan Onitsuka Tiger’a kadar 30’dan fazla uluslararası markanın satışını gerçekleştiren MarkaPark’ın Genel Müdürü Gürkal Özer, yükselen kurun da etkisiyle ek verginin özellikle spor ayakkabı kategorisinde yüzde 50’yi aşan oranlarda zamma neden olduğuna dikkat çekti.

        Bloomberg HT’de yayınlanan Perakende Saati’nde soruları yanıtlayan Özer, “Fiyat artışı da tüketimin kısılmasına ya da alışverişin indirim dönemine kaymasına neden oluyor. Maliyeti artan markalar stok yönetimini doğru yapabilmek için bazı tedbirler alıyor. Önceki yıla kıyasla bu sene ayakkabıda çeşitliliğin yüzde 25 azaldığını söyleyebiliriz” dedi. Renk konusunda da daha garanti modellerin Türkiye’ye gönderildiğini kaydeden Özer, “Yine maliyet artışından ötürü daha garanti renkleri Türkiye’ye yönlendirdiklerini görüyoruz. Bu anlamda da çeşitlilik eskisi gibi değil. Siyah, kırmızı, beyaz, kahverengi gibi daha risksiz renklere kayılıyor” diye konuştu.

        ‘SATIŞ HACMİ 250 MİLYON ÇİFTE ULAŞTI’

        Verginin ardından bazı yabancı markaların Türkiye’de üretim için girişimlere başladığını da kaydeden Gürkal Özer, Türkiye’de ayakkabı perakendeciliğinin yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirtti. Yıllık satış hacminin 250 milyon çift civarında olduğunu söyleyen Özer, “Ülke ortalamasına bakacak olursak bir tüketici yılda ortalama 3 çift ayakkabı alıyor. Kadınların payı erkeklerden daha fazla. Giyimde de rahatlık ön plana çıktığı için spor ayakkabının payı da yükseliyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ