Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Bloomberg HT’de - İş-Yaşam Haberleri

        65. Hükümet beklentileriniz, TABA işadamları neler bekliyor?

        Biz çok pozitif bakıyoruz. Politik değişimi olumlu değerlendiriyoruz. Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın arasındaki ilişkilerin ve bürokrasinin çok daha yumuşak şekilde ilerleyecek olması. Biz burada 400’den fazla firmayı temsil ediyoruz, 100’ün üzerinde de Amerika firması var dernekte. Bir buçuk senedir bekleyen yatırımlar vardı, tabi birçok devlet projesinin 2 tane seçim olmasından dolayı seçimler oldu. Bakanlar atandı ama özellikle bürokrasi konusunda hala çözülememiş sıkıntılar vardı.

        Ama Binali Bey'in de Başbakan olmasıyla beraber sorunların daha çabuk çözüleceğine icraatçi ve sonuç odaklı olması Başbakanımızın bürokrasiye takılan birçok projenin hızlı bir şekilde karar verilip uygulamaya konulacağını düşünüyorum. Biz de kendi tarafımızdan bu yatırımları teşvik ediyoruz tam zamanıdır diye. Avrupa'ya baktığımız zaman 350 milyar dolar bir ticaret hacmimiz var. İşte dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip Amerika ile geçen sene itibariyle 19,5 milyar dolar ticaret yapmışız. Aslında bu devede kulak kalıyor. Biz Türkiye'yi bölgesel bir üs olarak düşündürmeye çalışıyoruz. Dubai'deki büyük firmaları nasıl buraya çekebiliriz bunu yapmaya çalışıyoruz. KOBİ dediğimiz şirketlerimiz var bünyemizde. Geçen senede Washington DC'de bir ofis açtık, Amerika'da bu şirketlere danışmanlık yapıyoruz. Herhangi bir ücret almadan, böylece ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz.

        TABA içinde bekleyen ve 750 milyon doları aşan bir yatırım var. Bunlardan bir tanesi 3. çeyrek içinde 450 milyon doları, 300 milyon dolarlık kısmı da 4.çeyrekte buraya gelmek üzere planları yapıldı. Burada fabrika kurulacak ve herbirinin 350-400 tane mühendisin istihdam edileceği yüksek teknoloji sektörler. Aramızda birinci sektör otomotiv sonra demir-çelik gelir ve makine sanayi, ilaç, savunma sanayi… Bunlar yükseliş trendinde ama beklenen performansı vermiyor. Biz özellikle ICT ve IT teknolojilerinde karşılıklı yatırımlar olabilir ve ham madde üreten savunma sanayi firmalarını Amerika’daki savunma sanayi şirketlerinle bir araya getirebiliriz bunun içinde önümüzdeki sene bir konferans düzenliyoruz Şubat ayı itibariyle. Enerjide de fırsatlar var özellikle yenilenebilir enerjide. Amerikan firmaları Türkiye'ye Uzakdoğu firmalarıyla ortak geliyorlar yatırım için bunlara da danışmanlık veriyoruz. Bir enerji firması da 500 milyon doların üzerinde burada bir yatırımı olacak bu sene itibariyle. 3 ana sektör söyleyebiliriz: ICT, Emlak Sektörü ve Enerji.

        TTIP Ticaret Anlaşması’nda son durum ne?

        ABD ve AB arasındaki müzakerelerde yavaşlama oluyor. Bazı belirli koşullar aşılamıyor. Mesela tarım ve gıdada GDO'lu ürünlerin kabulü, burada büyük sorun. Yani 5-6 aydır bu görüşmeler gidip geliyor. TTIP'nin de 2016'nın Kasım ayındaki seçimlerden önce sonuçlanacağını düşünmüyoruz. 2017'de olabilir diye düşünüyoruz. Eğer TTIP katılırsak, genel ekonomimizde %7'lik bir büyüme olacak, rakamsal karşılığı da gayri safi milli hasılamızda 31 milyar dolarlık hemen bir yükseliş bekleniyor.

        Ama girmezsek 5 milyar dolarlık, şu anda bulunduğumuzun altında olacağız. Ama biz Amerika ile özel anlaşmalar da konuşuluyor şu anda. AB ile gümrük anlaşmasının genişletilmesini de konuşuyoruz. 4-5 sektör yerine bunları 6-7'ye nasıl çıkartabiliriz diye konuşuluyor ve Avrupa talep etti bunları. Yine TTIP ile ilgili olarak Eylül ayı itibariyle bir konferans düzenlemeyi düşünüyoruz. Washington'daki büyükelçiliğimizde buradan çıkanları da bir rapor olarak hazırlayacağız. NGO'lar daha sonra bu raporu kullanabilecekler.

        AB-Vize süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Bir kere Türkiye bunun bir parçası olmaktan vazgeçmeyecektir. Burada da TTIP gibi karşılıklı bir gümrük anlaşması her zaman yapılabilir. Ve AB'nin her talebini de kabul edebilecek durumda değil şu anda Türkiye.

        ABD başkanlık seçimleri ve Türkiye-ABD ilişkilerine etkisi nasıl olur?

        Biz de burada Amerikan Ticaret Odası’nın bir uzantısı olarak bir bürokratik yapının parçasıyız. Başkan kim olursa olsun bizim sürdürdüğümüz politikalarda bir değişiklik olmayacak. Ama Hillary ve Bill Clinton ziyaretlerinde TABA ile hep yakın ilişkilerde olmuşlardır özellikle enformasyon almada. Tabi kendisinin başkan olması bizim de kendimizi anlatma sürecimizi kısaltacaktır. Bir randevu talebinde de daha kolay olabilir bizim için.

        Üniversite çalışması ne durumda?

        Bir üniversitenin kurulması için kanuni olarak 50 milyon TL'lik bir sermaye koymak gerekiyor. Biz bunun 25 milyon TL'sini yurtdışı fonlardan garantisini aldık. Geri kalanını da kendi üyelerimizden ve firmalarımızdan sağlama planını yaptık. Son olarak da YÖK'e başvurumuzu yapıp, Ramazan'dan sonraki dönemde Temmuz-Ağustos’ta onaylarını alıp, Eylül-Ekim ayı gibi inşaat çalışmalarına başlamak istiyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ