Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Marmaray, İpek Yolu olur mu? - İş-Yaşam Haberleri

        GÜNTAY ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Türkiye, Marmaray Projesi ile iki başı kesik bir köprü pozisyonundan kurtulabilir mi? Büyük projeleri hayata geçiren, ulaştığı ekonomik seviye ile maddi ağırlığı olan yüklerin altından kalkabilen ülkemizin yeni dönemde kendine daha vizyoner bir pozisyon edinmesi gerekir. Yapım aşamasında gösterdiğimiz performansı sonrasında da göstermemiz gerek. Özellikle biten ve yürüyen büyük projelerin, işlerin işletilmesinde, geliştirilmesinde ve küresel rekabetlerinde dişe dokunur, profesyonelliği önceleyen, işi ehline veren stratejilerimizin olması şart.

        İstanbul’a belediye başkanlığı yapmış bir liderin başbakanlığı döneminde yakalanan bir temponun sürdürülebilir olması için Başbakan Erdoğan’a inanmış siyasetçi ve bürokratların bu detayları dikkate alması gerekir. Çünkü ülkemiz ulaşım stratejileriyle çok şey kazanabilir. Örnek, Türk Hava Yolları (THY). Şimdi sırada olan ise TC Devlet Demiryolları (TCDD).

        İki kıtanın Marmaray Projesi ile raylı sistem olarak birleştirilmesinde “Asrın Projesi” gibi hamasi lafları bırakıp, asırların önemli atılımı olabilmesi için çalışılması şart. Çünkü bu haliyle Marmaray’dan “İpek Yolu” çıkmaz. Türkiye‘yi Çin‘e ve Avrupa‘ya (Doğu-Batı), Kuzey ve Güney demiryolu hatları olarak nasıl bağlayabileceğimiz hususu sürekli masada olmalıdır. Başbakan Erdoğan, Marmaray‘ı “Asrın değil, asırların projesi” olarak tanımlarken 150 yıllık geçmişten yani bir rüyadan bahsetti, fakat bu proje aslında geleceğimiz. Geçmişi geleceğe bağlayan önemli bir atılım. Moral gücü sağlayan, motive eden bir yatırım. Çünkü içeride ve dışarıda Marmaray’ı daha keyfiyetli hale getirecek bazı engelleri aşabilmiş değiliz. Mesela Van Gölü, Batı‘da Bulgaristan, Doğu’da İran veya Gürcistan ve devamındaki ülkeleri buna hazırlamak ve inandırmak da bizim görevimiz.

        Marmaray’ın rakibi olarak “Rusya Demiryolları“nın (RJD) projeleri bizden epeyce önde. Çin-Rusya-Avrupa hattındaki demiryolu taşımacılık rakamlarının yüksekliği ve sürekli artış göstermesi gibi bir gerçek ve rekabet edeceğimiz güçlü rakipler var. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ekibinin de Türk dünyası ve Ortadoğu için gördüğü rüyalara Marmaray’ı da eklemeleri şart.

        Rusya kendi geliştirdiği projesiyle Çin‘i Avrupa‘ya demiryoluyla bağlamada önemli mesafe kat ederken, Avrupa-Asya demiryolu koridorunda Türkiye’nin önü başta politik sebepler olmak üzere çeşitli nedenlerden tıkalı görünüyor. Çünkü Marmaray‘ın bugün açılmış olmasıyla Türkiye içindeki demiryolu ağını bile tamamlamış olmuyoruz. Biz bu projeleri konuştuğumuz, raftan indirdiğimiz zamanlarda rakip hatlar ve yollar henüz tartışılır pozisyonda bile değildi. Ama Kazakistan-Rusya düzenli demiryolu konteyner taşımacılığı, geçen sene Çin-Avrupa arasındaki demiryolu bağlantısının en önemli adımını atmış oldu.

        Özetle; Marmaray‘ı hizmete açmakla işe de henüz yeni başlamış oluyoruz. Bu haliyle Marmaray İstanbul’a bile fazla katkı sunmayacaktır. Zira henüz diğer ayakları bitmediğinden en az 2 yıllık bir zamana ihtiyacı vardır. Ancak tek başına Marmaray ile İstanbul’un trafiğinin rahatlayacağını beklememiz de doğru olmaz. İstanbul‘un Marmaray ile turizm ve ulaşım anlamında yeni bir değer kazandığını söylemek mümkün, ancak henüz İpek Yolu olabilmesi için çok zamana, emeğe, vizyona ve stratejiye ihtiyacı var.

        TÜRK USULÜ BAŞARININ SIRRI!

        Başlamadan önce: İnşallah

        İşe başlarken: Bismillah

        Şaşırırsak: Allah Allah

        Kendimize güvenirsek; Evvelallah

        Azmedersek: Alimallah

        İşten vazgeçersek: Eyvallah

        Sonuna kadar gitmek istersek: Ya Allah

        Taahhüt edersek: Vallah Billah

        Canımızı sıkarlarsa: Fesuphanallah

        Daha da sıkarlarsa: Hasbinallah

        Pes edersek: İllallah

        İşe coşku ve heyecanla sarılınca: Allah Allah Allah

        İşi başarıyla bitirince: Maşallah

        Eğer işi başaramazsak: Hay Allah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ