Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kriz ortasında umut veren zirve - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, "Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü" toplantısı sonucunda, mevcut 23 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmine 1 milyar dolar daha eklemeyi hedeflediklerini bildirdi.

        Meral, TUSKON tarafından düzenlenen "Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü" toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, 16 ülkeden 360 iş adamının 600 civarında Türk iş adamıyla bir araya geleceğini ve ülkeler arasındaki ticaret hacminin ileri seviyelere çıkmasının hedeflendiğini söyledi.

        İki gün boyunca iş görüşmeleri yapılacağını, bunun ardından İstanbul dışındaki diğer gelişmiş sanayi şehirlerinde TUSKON'a üye derneklerin, konuk iş adamlarını ağırlayacağını dile getiren Meral, böylece iş adamlarının, bu şehirlerdeki sanayi olanaklarını yerinde görebileceklerini anlattı.

        Meral, "Bu toplantılar neticesinde mevcut 23 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmimize 1 milyar dolar daha eklemeyi hedefliyoruz. Orta ve uzun vadede bu rakamlar çok daha yüksek noktalara çıkacaktır, bunu umuyoruz ve bekliyoruz" diye konuştu.

        Bugünkü toplantıda gelen 360 yabancı iş adamının hepsine tercüman sağlanacağını beliren Meral, toplantının bu haliyle, dünyanın "en büyük" birebir iş görüşme ortamı olduğunu kaydetti.

        Meral, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin, Türkiye ile dış ticaret hacminin 1990'dan bu yana yaklaşık 35 kat arttığını dile getirdi.

        "ARNAVUTLUK'A YATIRIMDA TÜRK MEVCUDİYETİ ARTIYOR"

        Bosna Hersek Başbakan Yardımcısı Tarık Sadovic, Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri ile Türkiye'nin, coğrafi ve ekonomik olarak birbiriyle bütünleşik bir bölgede bulunduğunu söyledi.

        Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki dostluk ilişkisinin yüzyıllardır devam ettiğini dile getiren Sadovic, iki ülke arasındaki ticaretin 2007-2008 döneminde arttığını belirtti.

        Sadovic, Bosna Hersek'in ithalatında Türkiye'nin payı yüzde 80 iken, Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatının, bu ülkenin toplam ihracatının yüzde 0,5 olduğunu ve Türkiye'nin Bosna Hersek ekonomisine yaklaşık 166 milyon avroluk yatırım yaptığını kaydetti.

        Slovenya Eski Başbakanı Alojz Peterle de Türkiye'nin her gün farklılaştığını ifade ederek, Avrupa'nın Türkiye'nin ekonomisindeki rakamları memnuniyetle karşıladığını söyledi.

        Peterle, Türkiye ve AB'nin gelecekte aynı değerleri ve aynı kuralları paylaşmasını, siyasilerin ve halkın bunu desteklemesini gönülden dilediğini ifade etti.

        Makedonya Devlet Bakanı Hadi Neziri ise, Türkçe yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin maddi ve manevi yönden sürdüğünü belirtti.

        Neziri, Makedonya'da yatırım yapmanın için son derece cazip ve karlı olduğunu anlatarak, "Türkiye'nin Makedonya'ya yatırım yapmasını arzu ederiz çünkü Makedonya yatırım için çok elverişli bir ülke" dedi.

        Arnavutluk Ticaret Bakan Yardımcısı Durim Kraja da Arnavutluk'un küçük bir pazar ve ülke olduğunu ancak yerel ekonominin küresel mali krizden etkilenmediğini vurgulayarak, güçlü bir mali pozisyonları bulunduğunu söyledi.

        Kraja, Türkiye'nin, bu ülkenin önemli partnerlerinden biri olduğunu ifade ederek, Arnavutluk'ta 1 milyar avroluk Türk yatırımı bulunduğunu ve yatırımda Türk mevcudiyetinin artığına dikkati çekti.

        Macaristan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ferenc Miklossy de, Türkiye'ye uluslararası ilginin tekrar yağacağına inandığını ve bazı Macar firmaların Türkiye'ye gelmek istediğini ifade etti.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, küresel kriz nedeniyle geleceğe ilişkin karamsarlık ve endişenin büyüdüğünü belirterek, dengeli, sağlıklı ve karşılıklı fayda ilişkilerine dayanan işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

        "İHRACATÇILARIN AKINCI BEYİ..."

        Açılış konuşmalarının ardından konuk ülkelerin başbakan yardımcısı, devlet bakanları, yardımcıları, büyükelçileri ve ticaret odası yetkililerine, TUSKON tarafından plaket verildi.

        Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Kadir Topbaş'a da, teşekkür plaketleri sunuldu. Ödül töreninin ardından TUSKON'un sahnede kurduğu köprünün üzerinde fotoğraf çektirildi.

        Öte yandan Devlet Bakanı Tüzmen, konuşması sırasında, ödül verirken ve alırken, sahneye "ihracatçıların akıncı beyi" olarak anons edildi.

        Tüzmen, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü" toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ABD'nin eskiden mal ve hizmet, şimdi de kriz ihraç etmeye başladığını ifade ederek, bir ülkenin küreselleştiği oranda bu krizi ithal ettiğini söyledi.

        Bu ithalat yapılırken, bu krizlerle baş etmenin yolunun ülkede tekrar sanayi, üretim ve ihracat üçgenini çok iyi bir şekilde çalıştırmak, ülkeler arası bağlantıları kuvvetlendirmek ve mümkün olduğu kadar ülkeler arasındaki ticaret imkanlarını artırmak olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Esas iş burada tehdit unsurlarını fırsat unsuru haline getirebilmektir. Başka da çıkış yolu yok" dedi.

        Kürşad Tüzmen, Orta Avrupa ve Balkanlar'ı kapsayan işbirliği modelinin bir hayal olmaktan çıkıp gerçekleşme yoluna girdiğini, bölge ülkeleri arasında 32 tane serbest ticaret anlaşması imzalanmasının bu ortak geleceğin bir yansıması olduğunu vurguladı.

        Bakan Tüzmen kriz döneminde en önemli şeyin iş adamlarının yapacağı anlaşmalar olduğunu, var güçleriyle ticaret anlaşmaları yaparak bu krizleri en az hasarla atlatacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ