Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para BDDK'dan Başbakan'a yanıt - Makro Ekonomi Haberleri

        Başbakan Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir toplantıda, iş dünyasının şikayet ettiği kredi geri çağırmalarına sert tepki gösterdi. Bankacılık Üst Kurulu'na çağrıda bulunan Erdoğan, kredileri geri çağıran bankalara karşı BDDK'nın harekete geçmesini istedi.

        Başbakan'ın "Finans sektöründe geçen yılın kârı 11,7 milyar dolar. Peki bu yıl nedir şu anda? 11 milyar dolar. Peki finans sektörü niçin kredi çağırmaya başladı? Niçin faiz oranlarıyla oynamaya başladılar? Peki bu adil mi? Dürüstlük mü? Eğer elimde bir imkan varsa onu değerlendiririm. Aynı şekilde de inanıyorum ki sektörün BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurulu da bunu yakın takibe alacak ve değerlendirmesini yapacaktır. Çünkü BDDK bunun için kuruldu" şeklindeki açıklamasına BDDK'dan yanıt geldi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Başbakan'ın açıklamalarını değerlendirirken, "Bankalar krizde olgun davranmıştır. Kredi kanalları kesinlikle kapatılmamalı" dedi.

        BDDK’nın bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu’na sunuşu sırasında açıklamalar yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, küresel mali krizin etkilerinin yoğunlaştığı 15 Eylül’den bu yana sektörün önemli bir performans sergilediğini söyledi.

        Bilgin, “Bankalarımız pek çok gelişmiş ülke bankalarına göre çok daha olgun davranmıştır. En çok denetlenen, izlenen ve en ağır cezai sorumluluklarla karşı karşıya olan sektör, bankacılık sektörüdür. Piyasalarda yaşanan güven ve beklenti krizi aşıldıktan sonra bankalar ellerindeki fonları piyasaya kullandırmak için her türlü gayreti gösterecektir” dedi.

        Bankaların diyalog ve işbirliğine açık olmalarını isteyen Bilgin, yasaların el verdiği ölçüde esneyebilmenin önemine dikkat çekti.

        Banka sermayelerinin güçlü olduğunu ve sistemin krize yığınakla girdiğini belirten Bilgin, küresel mali kriz sürecindeki en önemli riskleri likidite ve kredilerin geri dönüşünde aksama olarak sıraladı.

        KREDİ KANALLARI AÇIK TUTULMALI

        Eleştiri ve tepkilere yol açan “bankalar-reel sektör” ilişkisine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Bilgin, kredi kanallarının açık tutulmasının önemine işaret etti ve bunun için diğer ekonomik aktörlere de görev düştüğünü vurguladı.

        Reel sektör firmalarına da uyarıda bulunan Bilgin, firmaların şeffaf bir tutum izlemeleri gerektiğini kaydetti.

        BDDK Başkanı, şu anda 11.1 milyar dolar olarak görülen bankacılık sektörünün kârının yıl sonunda 14 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ