Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğalgazcılardan "özel" talep - Makro Ekonomi Haberleri

        TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi, mevzuat alt komitesi tarafından yapılan 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nu değerlendirmek üzere bir araya geldi. TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Meclis tarafından dile getirilen görüşlerin, genel piyasa taleplerini yansıttığını belirterek, doğal gaz sektörünün, liberal piyasa yapısının ödün vermeksizin sürdürülmesi, ithalat serbestliği, BOTAŞ'ın piyasa payının belli bir programla azaltılması ve BOTAŞ'ın ayrıştırılması görüşünde olduğunu bildirdi.

        Akbal, kontrat devirleriyle ilgili yeni bir sürece girildiğine işaret ederek, bu çerçevede, sektörün, BOTAŞ'ın ithalat bağlantıları yapmaması ve süresi biten kontratların özel sektör tarafından yenilenmesinin sağlanmasını istediğini kaydetti.

        Doğalgaz Borsası, oluşturulmalı

        Riskin sektör tarafından paylaşılabilmesi amacıyla BOTAŞ'ın dikey ayrışık bir şekilde yapılanması gerektiğini dile getiren Akbal, sektörün doğal gaz borsasının oluşması ve bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılması gerektiği konusunda birleştiğini, bu konuda yapılan çalışmanın da, TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi tarafından gerçekleşen değerlendirmeler çerçevesinde, ilgili kurumlara iletilmesine karar verildiğini bildirdi.

        Tarife metodolojisi

        Öte yandan, doğal gaz piyasasına ilişkin güncel değerlendirmelerin yapıldığı Doğalgaz Meclisi toplantısında, ana gündemi dağıtıcıların tarife metodolojisi oluşturdu. 2 senedir sektörün gündeminde yer alan konuyla ilgili pek çok çalışma ve ilgili kurumlarla ile görüşmeler yapıldığını hatırlatan meclis üyeleri, tarifelerin, dağıtım faaliyetlerini sürdüren firmaların yatırım yapmalarına ve bunun sürekliliğini sağlamalarına imkan verecek şekilde bir an önce belirlenmesini talep etti.

        Tarifelerin yanı sıra, ''Mavi Akım İhalesi'', ''bağımsız denetim kurumlarının Bakanlık denetimine tabi olması'' ve ''EPDK çalıştayının sonuçları'' da değerlendirilen konular arasında yer aldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ