Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık 'Zengin baban olunca keyifli ve rahat oluyor' - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL /HT GAZETE

        Anadolu Grubu’nun ve Alternatifbank’ın (ABank) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bankanın yüzde 74.25’ini Katarlı Commercial Bank of Qatar’ın (CBQ) satın almasının kendilerini rahatlattığını söyledi. Kendilerinin daha çok sanayici olduklarını ve bankacılığın kolay bir sektör olmadığını kaydeden Özilhan, CBQ gibi her an sermaye desteği yapabilecek güçlü ve kredibilitesi yüksek bir ortağın olmasının önemli kapılar açtığını ifade etti. Katar’ın başkenti Doha’da 100’e yakın Türk ve Katarlı işadamlarını bir araya getiren ABank etkinliği öncesi gazetecilerle bir araya gelen Özilhan, şunları söyledi: “Hiçbir zaman kendimizi bankacı olarak hissedemedik ve dolayısıyla hep tereddütlü ve ucundan tuttuk.

        Belki de 2001 krizini yaşamamamızın da çok etkisi var. 2001 krizinden sağ ve salim çıkmak kolay iş değildi. En büyük bankaların da çektiği sıkıntıları bizde çektik. Bankacılık öyle bir sektör ki devamlı büyümeniz lazım ve devamlı sermaye isteyen bir sektör. Getirisi yüksek olsa bile büyütme imkanınız temettüyü içeride tutarak olabiliyor. Bizim sanayicilik ve hizmet tarafımız daha fazla bastığı için şimdi böyle bir ortakla çok rahatız. Artık rahat ve konforluyuz. Zengin baban oldu mu keyifli ve rahat oluyor” diye konuştu.

        'İTİBARLI ORTAKLA UCUZA BORÇLANDIK'

        Güçlü bir ortağın farkını dünya finans piyasalarında hissettiklerini söyleyen Özilhan, “İtibarlı ortaklık yapısının en büyük gücünü 2014’teki Eurobond ihracında gördük. 5 yıl vadeli 250 milyon Euro’luk ihraca 6 kattan fazla talep geldi” dedi. Türkiye Eurobondları’nın 40 baz puan altında maliyetle bu kaynağı Türkiye’ye getirerek, Türk Hazinesi’nden daha ucuza borçlandıklarını belirten Özilhan, “Güçlü bir ortağın farkını gördük. Fonlamamız düşünce büyük bankalarla rekabet edebilir hale geldik. Artık daha rekabetçiyiz” dedi.

        ‘3 MILYAR DOLAR BDDK İÇİN YETERLİ Mİ?’

        CBQ, ABank’ın çoğunluk hissesini almak istediğinde BDDK, mali tablolarını istedi. CBQ, Anadolu Grubu’na şunu sordu: “3 milyar dolarlık nakit varlık beyan etmemiz, BDDK için yeterli olur mu?”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ