Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Merkez'den kur müdahalesi! - Para Haberleri

        Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesinin büyümenin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırdığını ifade etti.

        Başçı Kadir Has Üniversitesi'nde yaptığı sunumda, önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 5 düzeyine düşmesi finansal istikrar açısından da ilave faydalar sağlayacağına işaret etti.

        Çok araçlı para politikası, kredilerdeki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaları yumuşatarak finansal istikrara önemli ölçüde katkı yaptığının altını çizen Başçı, likidite politikasının hem krediler hem de döviz kurları üzerinde en etkili araçlardan birisi olduğunu da sözlerine ekledi.

        Başçı, "Perşembe ve cuma likidite politikasında daha sıkı duruşa geçtik. Herhangi bir tedbir almak gerekirse dövizdeki tansiyonu düşürmek üzere önümüzdeki hafta tedbir alabiliriz" dedi.

        Merkez Bankası Başkanı, "Döviz açısından referans değerin oldukça altındayız" şeklinde konuştu.

        Başçı, ilk başvurulacak aracın kısa süreli ek parasal sıkılaştırma olacağını belirtti. MB Başkanı rezerv opsiyon mekanizmasının ise otomatik dengeleyici bir araç olduğunu söyledi ve bu mekanizmada sık değişiklik gerekmediğini ekledi.

        Başçı'nın açıklamaları sonrası gün içerisinde 1,8956 liraya kadar tırmanan dolar 1,88 seviyesinin altına geriledi.

        Dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde çıkmasıyla yüzde 6'yı aşan faiz ise Başçı'nın açıklamasının ardından yüzde 6'nın altına geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ