Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altı aylık bütçe rakamlarını açıkladı. - Para Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altı aylık bütçe rakamlarını açıkladı. Şimşek, Ocak-Haziran dönemindeki bütçe açığının 3,4 milyar lira olduğunu söyledi.

        Haziran'da bütçe açığı 613 milyon lria oldu. Ocak-Haziran'da faiz dışı fazla 23,1 milyar lira oldu. Ocak-Haziran'da bütçe giderleri 213,9 milyar lira, bütçe gelirleri 210,5 milyar lira oldu.

        'BÜTÇE HEDEFLERİ GERÇEKLEŞECEK'

        Şimşek, "Bütçe hedefimizi tutturmada tereddüt yok. Şu an için bütçede herhangi bir tedbir öngörmüyoruz" dedi. Şimşek, “Vergi dışı gelirler yüzde 30 arttı, hedefin yüzde 77'si ilk 6 ayda tutturuldu” diye devam etti. Maliye Bakanı, "Bütçe performansı hedeflere paralel gidiyor, hedefleri rahat yakalayacağız" dedi. Şimşek, "İkinci yarıda bütçe disiplinini koruyacağız" şeklinde konuştu. ÖZELLEŞTİRMEDEN GELİR Ocak-Haziran'da özelleştirmeden Hazine'ye 5,3 milyar lira transfer edildi.

        'MİLLİ PİYANGO ÖZELLEŞTİRMESİ'

        Şimşek, Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgili olarak da konuştu. Maliye Bakanı, “Bugün 3 firma ile açık ve şeffaf şekilde yapılacak. Bir rezerv fiyatımız var, mevzuata göre onun altına inemeyiz” dedi.

        'İSTİHDAMI ARTIRMALIYIZ '

        Şimşek, önümüzdeki dönemde istihdamın daha da artırılması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı, “daha fazla istihdam için işgücü piyasası reformunu yapmamız lazım” dedi.

        İŞLER İYİYE GİDİYOR

        Şimşek, Türkiye ekonomisindeki son aylık verilerin işlerin iyiye gittiğini gösterdiğine dikkat çekti. Maliye Bakanı, "İkinci yarıda siyasi istikrarın pekişmesi ve para politikasındaki gevşeme büyümeyi destekleyecek" dedi.

        'YIL SONU HEDEFİ TUTTURULACAK'

        Şimşek, "Jeopolitik gelişmeler büyüme üzerinde aşağı yönlü baskın yaratmaya devam edecek" diye devam etti. Maliye Bakanı, Irak'taki gelişmelerin Avrupa ekonomisindeki toparlanma ile telafi edilecek, yıl sonu yüzde 4 büyüme hedefini tutturacağımıza inanıyoruz" dedi.

        CARİ AÇIK VE ENFLASYON DÜŞECEK

        Şimşek, "Enflasyon Mayıs'ta zirveyi gördü, Haziran'dan itibaren düşüş eğilimine girdi, önümüzdeki dönemde düşüş trendi devam edecek ve yıl sonunda TCMB tahminlerine paralel seyredecek" diye devam etti. Maliye Bakanı, "Cari açıktaki daralma devam edecek ve yıl sonunda OVP'deki hedefin oldukça altına kalacak" dedi.

        VERGİ GELİRLERİ ARTTI

        Vergi gelirlerine bakıldığında yılın ilk 6 ayında yüzde 6,1'lik bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, bunun yılın tamamı için öngörülen yüzde 6,8'lik tahminin bir miktar altında kaldığını belirtti. Buna etki eden birçok faktör bulunduğunu vurgulayan Şimşek, özellikle bu haziran ayında vergi gelirlerini aşağı düşüren faktörlere dikkati çekti.

        Yeni bir KDV tebliği yayımladıklarını anımsatan Şimşek, KDV iadelerini hızlandırdıklarını, iadelerin haziranda geçen yıl hazirana göre yüzde 45,7 artarak 2,5 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Bunun sonucu olarak haziran ayında vergi gelirlerinin düşmüş gibi göründüğüne işaret eden Şimşek, "Bu, etkisi geçici bir uygulama. Ayrıca geçen haziran ayında geçmişe yönelik bazı borçlara, özellikle enerji KİT'lerinin borçlarına yönelik stok ödemeler söz konusuydu. Sonuç itibarıyla vergi gelirlerindeki seyirde en ufak bir bozulma söz konusu değildir" diye konuştu.

        Şimşek, tüm bunlar dikkate alındığında bütçe gelirlerindeki artışın yüzde 14,5'lara, vergi gelirlerindeki artışın da yüzde 11'in üzerine çıktığını söyledi.

        BÜTÇE DİSİPLİNİ KONUSU...

        Vergi dışı gelirlerde ciddi bir artışın söz konusu olduğunu belirten Şimşek, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre vergi dışı gelirlerde yüzde 30'luk bir atışın söz konusu olduğunu belirtti. Vergi dışı gelirlerde bu yıl öngördükleri hedefin yüzde 77'sini ilk 6 ayda tutturmuş olduklarını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

        "Yılın ilk 6 ayına bakıldığında, bütçe performansı hedeflerle paralel gidiyor. Bütçe hedeflerini rahat bir şekilde yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Benzer şeyi faiz dışı fazla için de söyleyebiliriz. Şu an itibarıyla bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, seçimler, 17 Aralık süreci, parasal sıkılaştırma ve jeopolitik gerginliklere rağmen, şu an bütçe için herhangi bir tedbir öngörmüyoruz. Çünkü dediğimiz gibi bütçe hedeflere paralel çerçevede gidiyor. Yılın ikinci yarısında tabii ki biz bütçe disiplinini koruyacağız. Açık ve net olarak altını çizmek istiyorum. Çünkü bu, Türkiye'nin en önemli kazanımıdır. Türkiye, bütçe disiplini sayesinde mali alan oluşturmuştur. Eğitime, sağlığa, altyapıya ve diğer bütün alanlara, sosyal kesimlere birçok alanda ilave harcama imkanı bulduk bunun sayesinde."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ