Zamanında aileler çocuklarının futbolcu yerine doktor, mimar, mühendis olmasını tercih ederdi. Ancak özellikle 90’larda futbolcular büyük ücretler kazanmaya başlayınca anne-babaların konuya yaklaşımı da değişti. Günümüzde bilgisayar oyunlarında çok fazla vakit geçiren çocuklara da aileler ‘boş işlerle uğraşıyor’ diye kızabilir ancak bu bakış açısı da değişmek üzere.
Profesyonel oyun turnuvaları ya da diğer bir deyişle, e-spor turnuvaları, her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor ve buna bağlı olarak katılımcıların kazancı da hızlı bir şekilde yükseliyor. 2015 yılında e-spor turnuvalarında toplam 64 milyon 828 bin dolar para ödülü dağıtıldı. Bu rakam diğer profesyonel sporlardaki kazançlara göre az durabilir ancak e-spor ödüllerinde 2014’e göre yüzde 77 artış yaşandı.
5 YILDA YÜZDE 553 ARTTI
Son 5 yıldaki artış ise yüzde 553 oldu. 2015 yılında dünya genelinde 12 bin 367 oyuncu 4 bin 329 turnuvaya katıldı. 2014 yılına göre oyuncu sayısında yüzde 72, turnuva sayısında ise yüzde 65 artış yaşandı.
Akşam'ın 2015’teki turnuvalarda ortalama 14 bin 975 dolar ödül dağıtıldı. Bu paralar tabii hayrına dağıtılmıyor. Milyonlarca oyunsever maçları online takip ediyor. Sadece League of Legends dünya şampiyonası finalini 3.5 milyon kişi izledi. ABD’nin en büyük spor yayın kuruluşu ESPN bu sebeple ay başında e-spora özel portal açtı. Portalda özel röportajlar ve uzman analizleri yer alıyor.
LOL VE DOTA 2 ZENGİN EDİYOR
2015’te en çok ödül Dota 2 turnuvalarında dağıtıldı. Toplam 220 Dota 2 turnuvasında oyuncular 31 milyon 18 bin dolar kazandı. Dota 2’yi 7 milyon 662 bin dolarla League of Legends ve 6 milyon 118 bin dolarla Counter Strike: Global Offensive takip etti. Call of Duty: Advanced Warfare turnuvalarında ise 2 milyon 471 bin dolar dağıtıldı.
TÜRKİYE BİRİNCİSİNİN GELİRİ 13 BİN DOLAR
Geçtiğmiz yıl Çinli oyuncular turnuvalarda toplam 14 milyon 83 bin dolar kazandı ve Çin bu sayede e-spordan en çok ödül kazanan ülke oldu. ABD’li oyuncular ise 12 milyon 904 milyon dolar kazanarak ülkelerini 2. Sıraya taşıdı.
Bu iki ülkeyi 6 milyon 352 bin dolar ile Güney Kore, 3 milyon 914 bin dolar gelirle de İsveç takip etti. Geçen yıl 67 Türk oyuncu turnuvalarda toplam 70 bin 775 dolar kazandı. Bu sonuçla Türkiye en çok ödül kazanan 44. ülke oldu. Türkiye’nin en çok kazanan oyuncusu 13 bin 228 bin dolarla Flexx nickli Abdülkadir Yeğin oldu.
11.7 MİLYON DOLAR KAZANDI
Geçen yıl e-spor turnuvalarının dünyada en çok kazanan oyuncular ABD’li Peter Dager (üstte), Saahil Arora, Clinton Loomis ve Pakistanlı Sumail Hassan oldu. Evil Geniuses takımında oynayan bu dörtlünün her biri 2015’te 1 milyon 730 bin dolar gelir elde etti.
Bu paranın çoğu Dota 2 turnuvalarından geldi. Evil Geniuses bünyesinde dünyanın 4 bir yanından 92 oyuncu bulunduruyor. Başarılı takımlardan transferler yaparak oluşturulan bu takım 1.5 yılda 11 milyon 768 bin dolar kazandı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.