Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim İşitme cihazı alırken dikkat etmeniz gerekenler - Teknoloji Haberleri

        Pedakustiker (Duyma Akustikeri) ve Ear Technic Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin AĞAÇ, işitme cihazı seçiminde,kulağı tanıyıp ihtiyacını belirlemek gerektiğini belirterek, “ Ses ihtiyacının, ses alışkanlığının, ses karakterinin ve algılamasının kişisel olduğunu bilmemiz lazım. Yalnış cihaz fayda yerine zarar verir” dedi.

        İŞTE İŞİTME CİHAZI SEÇİMİNDE ÖNEMLİ FAKTÖRLER

        Uzmanlara göre; İşitme cihazı elektroakustik, medikal bir üründür. Cihazın seçimi, uyarlanması ve kullanımı belirli prosedürlere bağlıdır. İlaç eczaneden alındığı gibi, cihaz ruhsatlı işitme merkezlerinden alınır, uyarlamasını da bu merkezlerde çalışan odyometrist veya odyologlar tarafından yapılır. Her prosedürün kendi içinde aşamaları ve uyulması gereken kuralları vardır.

        Pedakustiker ve Ear Technic Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin AĞAÇ da işitme sorununa 2 yönde yaklaşılması gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

        1- İşitme kaybının seviyesi ve çeşidinin tespit edilmesi. Kişinin kulak anatomik yapısı, patolojik durumlar hastalıkları, cihaz kullanım yeteneği gibi durumlara dikkat edilmesi,

        2-Teknik açıdan işitme kaybının telafisine yönelik kullanılan cihazın yeteneği, performansı ve kullanım rahatlığına dikkat edilmesi gerekir.

        İşitme cihazı konusuna girmeden önce, kulağı tanıyıp ihtiyacını belirlemek gerekir. Ses ihtiyacının, ses alışkanlığının, ses karakterinin ve algılamasının kişisel olduğunu bilmemiz lazım. Her bireyin sesi tanıması ve öğrendiğini kavrama şekli kişiseldir. Ne odyolog ne de kullanıcı cihazı seçerken sonsuz özgürlüğe sahip değil. Odyoloğun kullanıcıyı tanıması, kulağın anatomik yapısını tespit etmesi, kullanım yeteneği kavraması, cihaz seçiminde önemli kriterlerdir.

        Aşağıda işitme kayıp çeşitlerinden halkın anlayacağı dilden anlatmakta yarar var. Genelde üç grup şikayet vardır.

        1.GRUP: AZ İŞİTİYORUM

        Kişi sesin az ve zayıf gelişinden şikayet eder, yüksek sesle konuşulduğunda anlar. Kişin ses ve kelime anlaması yüksek sese bağlıdır. Bu hastanın iç kulağında bulunan sinir hücreleri iyi çalıyor. Sorun dış ve orta kulak kaynaklıdır. Örneğin kulak zarında veya orta kulakta bulunan kemikçiklerde bir sorun olabilir. Bu sorunun ameliyatla düzelme ihtimali var. Ameliyatla düzelme ihtimali yoksa, cihaz kullanması zaruridir. Bu kullanıcının üstün vasıflı bir cihaza ihtiyaç olmayabilir. Kulak arkası bir cihaz kullanması tavsiye edilir. Kulak akıntısı varsa kanal içi kullanması sakıncalıdır.

        2. GRUP İŞİTİYORUM AMA ANLAMIYORUM

        Kişi işitip anlamadığından şikayet eder, ses yüksekliği sağlansa da kendisi sesleri ayırt edemez. Bu hastanın hastalığı iç kulakta bulunan sinir saç hücreleriyle ilgilidir. Bu hücrelerin kısmi zarar görme ihtimali var, sesi üretmek için yeteri derecede enerji sağlayamıyorlar veya sesleri ayırt edemiyorlar.

        Ses ayrışması sağlanamadığından anlama sorunu başlıyor ve sesler beyine gürültü olarak gidiyor. İç kulak hastalığı olan kişilerin ameliyat olma şansları ne yazık ki yoktur. İç kulak sinir hücrelerini kısmi yitirenlerin, üstün donanımlı cihaz kullanmaları gerekiyor. Her ses tını onlar için çok önemlidir. 1 dB ses kazancı yüzlerce kelimenin ve yüzlerce sesin tanınmasına fırsat sunar. Kulak arkası ve kanal içi cihaz kullanabilirler.

        3. GRUP: BAZI KELİMELERİ ANLIYORUM BAZILARINI ANLAMIYORUM

        Kişi bir kısım kelimeleri anlayıp diğer kısmını anlamadığından şikayet etmektedir. Bu grup hastaların sorunu hem iç hem de orta kulaktadır. Şikayetler orta ve iç kulaktaki hasara göre değişir. Tedavi olma imkanları sınırlıdır. Algılama konusunda grup 3 grup ikiden daha iyidirler. Bu kişilerin donanımlı bir cihaza ihtiyacı var. Akıntı olmadığı sürece kanal içi cihaz kullanabilirler.

        Hastanın şikayet şekline göre sorunun niteliği ortaya çıkar ve bu niteliğine göre işitme kaybını telafi etmek amacıyla medikal ürün olan işitme cihazı seçilir. İşitme kaybının telafisine yönelik kullanılan cihazlar ağrısız, ameliyatsız rahat bir şeklide uygulanabilen ürünlerdir. Hiç bir yan etkisi olmayan işitme cihazları, tüm zamanların en iyi performansını sunmaktadır. Doğru uygulanması durumunda mükemmel performans sunmaktadır.

        DİKKAT! YÜKSELTİCİLER İLE İŞİTME CİHAZI BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI

        Pedakustiker ve Ear Technic Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin AĞAÇ, yükselticiler ile işitme cihazlarının birbirine karıştırılmaması gerektiğinin altını çizrerek, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

        “İşitme cihazları medikal bir üründür. Cihazların üretimi, satışı ve satış sonrası tüm aşamaları belirli medikal normlarla belirtilmiş olup bu normların uygunluğu sürekli kontrol edilmektedir.

        Ancak şekil itibariyle işitme cihazına benzeyen, internet ve televizyonlarda satılan yükselticiler, medikal ürünler değillerdir. Yüksek frekansları yükselten bu basit cihazları genelde avcılar kullanır.

        Bu cihazların frekans uyumluluğu ve kişisel uyarlaması yoktur. Bu nedenle bu cihazları kullanan kişiler kulaklarına ses bombası takıyorlar, algılamayı sağlayan, geri kalmış yetilerini ve sesleri analiz eden sinir hücreleri de yok ediyorlar. Bu ürünlerin satışı sağlık bakanlığınca yasaklanmıştır. Dünyada geri kalmış ülkelerde satış yapan bu şarlatanlar insanların bilinçsizliğinden istifade ediyorlar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ