Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Uber'in sürücüsüz otomobil davasında eski CEO'nun mesajları ortalığı karıştırdı - Teknoloji Haberleri
        1

        Sürücüsüz otomobil davasında, şirketin kurucu ortağı ve eski CEO'su Travis Kalanick'in rakip şirkete geçen mühendisle olan 400 kısa mesajı olay yarattı.

        2

        Google'ın kardeş şirketi Waymo'nun gizli bilgilerini Uber'e taşımakla suçlanan Anthony Lewandowski ile bir süre önce Uber'den kovulan Travis Kalanick, rakipler, teknolojileri ve gazeteciler üzerine dobra dobra konuşuyor.

        3

        Olaylarda mühendis Anthony Lewandowski'nin büyük rolü var.

        4

        Otonom taşıtlar üzerinde çalışan Lewandowski'nin kurduğu Otto adlı şirket, 2016'da Uber'in ilgi odağıydı.

        5

        Dava dosyasına, şirketini o sıralar Uber'e 700 milyon dolara satmayı düşünen Lewandowski'nin Uber kurucu ortağı ve CEO'su Kalanick ile olan mesajlaşmaları girdi.

        6

        Bu satış hakkında Lewandowski'nin gazeteciler hakkındaki yorumu kopan fırtınanın başlangıcı oldu.

        7

        Lewandowski'nin mesajı şöyle: "Gazeteciler bir b*k bilmiyorlar, onların algısına değil gerçeklere odaklanmalısın. Bunu bildiğini biliyorum ama saçmalıkların kararını etkilemesine izin verme."

        8

        Otto'nun hızlı bir şekilde satın alınmasını isteyen Kalanick, belli ki Otto'nun teknolojisinin de kusurları olduğunu görmemiş.

        9

        Uber daha sonra bu şirketi 700 milyon dolara satın aldı. Fakat, Waymo kendi sürücüsüz otomobil teknolojisinin Otto üzerinden Uber'e taşındığı iddiasıyla bir dava açtı.

        10

        13 Şubat 2016'daki bir mesajlaşmada Lewandowski, ilk testin iyi geçtiğini, aracın yoldaki bir kişiye yakın geçtiğini ama temas etmediğini belirtiyor. Yani, az kalsın kaza oluyordu diyor; ancak Kalanick bu durumu dert etmiyor.

        11

        Dünyanın en büyük startup'ının CEO'suyla arkadaş olunca, görüşmeler de biraz farklı oluyor. Lewandowski, gizli kapıda Kalanick'i beklediğini yazarken, Kalanick Uber'in yemek hizmeti UberEats'ten yemek söylüyor.

        12

        Genellikle gece saatlerinde buluşan ikiliden Lewandowski, Kalanick'e otonom sürüş teknolojisinin inceliklerini anlatıyor. Bir yandan da Tesla'nın sürücüsüz otomobil teknolojisini eleştiriyor.

        13

        Lewandowski, Elon Musk'ın konu hakkındaki görüşlerini de "b*ktan" olarak nitelendiriyor. Zira, Tesla o dönem lidar kullanmamayı tercih ediyor. Lidar, araçların engelleri fark etmesini sağlayan bir algılayıcı. Ancak araç mâliyetini artırıyor.

        14

        Musk, Tesla'nın lidar kullanmama sebebini, yağmur, sis, toz ve karlı havalarda algılayıcının görüşünün kapanması olarak belirtmişti. Tesla'nın araçları bu sebeple radar kullanıyor.

        15

        Waymo, Ford ve General Motors ise hem radar hem lidar kullanıyorlar.

        16

        Lewandowski, Musk'ın Tesla'nın sürücüsüz araçlarının yaptığı bazı kazaları da sakladığını belirtirken; test araçlarını takip etmeyi öneriyor. Kalanick ise bu mesajı yanıtlamıyor.

        17

        Kalanick, daha önce Tesla kurucusu ve CEO'su Elon Musk ile sürücüsüz otomobil konusunda ortaklık teklif etmişti. Musk ise bunu reddetti.

        18

        Travis Kalanick, kısa bir süre önce yönetim kurulu kararıyla Uber'deki görevinden kovuldu.

        19

        Uber ve Waymo arasındaki dava başladıktan sonra, gözler hâliye Uber'e çevrildi ve Kalanick'in yarattığı şirket kültürü eleştirilmeye başlandı.

        20

        Google'dan gelen ve Uber'in Mühendislikten Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Amit Singhal'in Google'daki 15 yıllık çalışma hayatındaki bir cinsel tacizi açıklamakta gecikmesi, Uber'i okların hedefi yaptı.

        21

        Bunlara şirketteki başka bir cinsel taciz iddiası da dahil oldu. İşin en ilginç yanı ise eski kız arkadaşının Kalanick'in durumu bildiğini bir röportajda söylemesi oldu.