Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar
EYT’DEN EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞAN KİŞİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
EYT kapsamında emekli oldum ve emekli olurken kıdem tazminatımı, izin paramı aldım, aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorum. İleride kendi isteğimle işten ayrılırsam emeklilik sonrası çalıştığım süre için yeniden kıdem tazminatı alabilir miyim? (Serkan A.)

Kıdem tazminatının hangi durumlarda alınabileceği kanunda düzenlenmektedir. Buna göre, işçinin haklı bir sebeple işten ayrılması, erkek işçilerin askerlik nedeniyle işten ayrılması, kadın işçilerin evlendikten sonra bir yıl içinde işi bırakması, yaş dışındaki emeklilik koşullarının yerine getirilmesi, emekliye ayrılması ya da işverenin haklı bir sebep olmadan işçiyi işten çıkarması hallerinde kıdem tazminatı ödenir. İşveren açısından haklı sebepler 4857 Sayılı İş Kanunun 25. maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde düzenlenen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerdir. Ancak, işveren haklı sebepler olmadan emekli işçiyi işten çıkartırsa kıdem tazminatını ödemek zorunda kalır.

Emekli olurken kıdem tazminatını alan işçi emekli olduktan sonra aynı veya başka bir iş yerinde çalışmaya devam ederse, normal koşullarda kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alamaz. İşçinin kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilmesi için iş akdini haklı sebeple feshetmesi gerekir. İşçi açısından haklı fesih sebepleri 4857 Sayılı Kanunun 24. maddesinde düzenlenmiştir. İşçi açısından haklı fesih sebepleri şunlardır:

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ