Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En iyi 15 aksiyon-animasyon filmi
        1

        15. TENTEN'İN MACERALARI (2011)

        Belçikalı çizer Georges Remi'nin Hergé takma adıyla 1929'da hayat verdiği çizgi karakter Tenten, temiz yüzlü, becerikli, genç bir gazetecidir. Tenten, 20. yüzyılın tekinsiz, huzursuz dönemlerinde, dünyanın farklı coğrafyalarında serüvenden serüvene koşar… Steven Spielberg, ilk bilgisayar animasyonunu, "canlı bir film"e dönüştürme gayretiyle çekmiş adeta. Sadece detay zenginliği ve görüntü derinliğinden değil, kamera hareketleri, açı ve ölçekleriyle neredeyse çekilmiş bir film havasından söz ediyorum. Bu açıdan, "Tenten'in Maceraları" animasyonun bildiğimiz normal filme en çok yaklaştığı işlerden biri. Birkaç Tenten macerasının harmanlandığı film, kovalamacalar, silahlı - silahsız çatışma sahneleri, patlamalar, yangınlar, seller ve yıkımlarla dur durak bilmeden akıp giden çağdaş bir aksiyonu andırıyor. Spielberg, gizemli dedektif öykülerinden açık deniz maceralarına, "kılıç şıkırtılı" korsan filmlerinden egzotik çöl serüvenlerine hızla geçip gidiyor ve hareket duygusuyla seyirciyi adeta hipnotize ediyor.

        2

        14. 6 SÜPER KAHRAMAN (2014)
        (Big Hero 6)

        Robot dâhisi genç Hiro’nun geliştirdiği “mikrobot” teknolojisi, esrarengiz bir kötü adamın eline geçer. San Fransokyo adında hayali şehirde geçen öykünün özelliği, robotlar ve bilgisayar yazılımlarıyla harikalar yaratan kahramanların, kötülere karşı fiziksel güçleri ya da doğaüstü yetenekleriyle değil, ileri teknolojiyle savaşmaları... Penguene benzeyen sağlık robotu “pofuduk” Baymax’ın, Hiro tarafından “İsviçre çakısı gibi bir aksiyon kahramanı”na dönüştürülmesi de hoş. ‘6 Süper Kahraman’, Marvel Comics kahramanlarının yer aldığı ilk Disney filmi olma özelliğini de taşıyor.

        3

        13. GENÇ TİTANLAR FİLMİ (2018)
        (Teen Titans Go! To The Movies)

        2013'te televizyonda yayınlanmaya başlanan “Teen Titans Go!”, Robin'in liderlik ettiği genç süper kahramanların serüvenlerini anlatan bir animasyon dizisi... Stil olarak eski tarz çocuk animasyonlarının grafik tarzına yakın, daha basit ama canlı ve renkli bir görsel dile sahip. Dizinin ilk sinema uyarlaması da aynı görsel atmosferi koruyor. Öykü, Genç Titanlar'ın bir sinema filminde oynama özlemi üzerine kurulu... Genç Titanların “ille de film” diye tutturmaları, popülerliği başarı ölçütü olarak almaları ve benmerkezcilikleriyle dalga geçiliyor ama büyüklerin dünyasına kendilerini kabul ettirme istekleri, inatçılıkları ve kararlılıklarıyla alay edilmiyor. Film özü itibarıyla büyüklerin dünyasında var olmak isteyen çocuklarla ilgili bir öykü anlatıyor. Peter Rida Michail ile Aaron Horvath'ın yönettiği filmin yetişkinler için en eğlenceli yanı, süper kahramanlar dünyasıyla ilgili espriler...

        4

        12. KUNG FU PANDA (2008)

        Konuşan hayvanların yer aldığı, eski Çin’de geçen bir Uzakdoğu dövüş filmi… Huzur Vadisi’nde yaşayan panda Po, manevi babası kaz Mr. Ping’in erişte dükkanında çalışır. Tam bir Kung Fu fanatiğidir… Büyük Usta Oogway Ejderha Savaşçısı unvanını kime vereceğini belirlemek için kung fu turnuvası düzenlediğinde o da katılmak ister. Fazla kiloları ve beceriksizliği nedeniyle kimse ona şans vermez. Kaldı ki, bölgede ondan çok daha iyi kung fu dövüşçüleri vardır. Özellikle de Usta Shifu tarafından eğitilen Öfkeli Beşler… Ama olaylar sempatik panda Po’yu hiç beklemediği noktalara sürükleyecek, kendine inandığında neler yapabileceğini keşfedecektir. Mark Osburne ve John Stevenson’un yönettiği film, eleştirmen ve seyircilerin gönlünü kazanmakla kalmadı, filmler ve televizyon dizileriyle hâlâ ilgi gören bir aksiyon-animasyon serisine dönüştü.

        5

        11. GÖKTEKİ KALE (1986)
        (Tenkû no Shiro Rapyuta)

        Bir Hayao Miyazaki filminde görmeye alışmadığımız bir aksiyon sahnesiyle açılan “Gökteki Kale”, herkesin peşinde koştuğu değerli bir taşla ilgili... Bir de efsanevi kale var. Aslında kaleden ziyade havada uçan bir ada. Ana karakterlerimiz ise iki küçük çocuk. Sheeta, ailesinden kalma kristal taşı korumaya çalışıyor, Pazu da ona yardım ediyor. Zeplinler, sinek kanatlı tuhaf hava araçları, korsanlar, ajanlar, askerler ve yüksek dağ köyleriyle kendine özgü bir görsel dünya vaat eden fantastik bir macera.

        6

        10. LEGO BATMAN FİLMİ (2017)
        (The Lego Batman Movie)

        Küçük yaşta annesi ve babasını kaybetmiş olan Batman, bir daha o kadar büyük acı yaşamamak için kimseye bağlanmak istemeyen yalnız ve bencil bir süper kahraman. İnsanlardaki kötülüğü ölçebilen lego şeklindeki yapay zekânın sandığı gibi her şeyiyle iyi bir adam olmadığını söylemesi, Batman’i kendisiyle yüzleşmeye itiyor. Onu asıl değiştirense çevresindeki insanlar... Alfred, Samantha ve Dick ile sadece ekip olmayı öğrenmiyor; onlarla birlikte sorumluluğun anlamını keşfediyor, kahramanlığın iyi olmaya yetmediğini anlıyor. “Lego Batman Filmi”, çocuklar kadar yetişkinleri de iyiliğin ve kötülüğün anlamı üzerine düşündürmeyi başaran zihin açıcı bir film. Özellikle Batman – Joker ilişkisi önemli… Film, Joker’in kötü adam olmasında Batman’in de payı olduğunu gösteriyor. Her şey bir yana, Batman hayranları için eğlenceli anlar vaat eden bir film... Senaryo, önceki Batman filmlerine mizahi göndermeler yapmayı ihmal etmiyor. Beyazperdedeki ilk Batman uyarlamalarından “Batman v Superman: Adaletin Şafağı”na kadar uzanan espriler var. Batman’deki Superman kıskançlığının komik anlara vesile olduğunu da belirtelim.

        7

        9. EJDERHANI NASIL EĞİTİRSİN 2 (2014)
        (How to Train Your Dragon 2)

        İlk film, ejderhalar ile Viking adası Berk sakinleri arasında yıllarca süren ezeli düşmanlığın sıkı bir dostluğa dönüşmesinin hikâyesini anlatıyordu. İkinci film, Hıçkıdık’ın bir lidere dönüşme sürecine odaklanıyor. İlk filmin “kötü adam”ı insanların içine sinmiş “ötekileştirme refleksi”ydi. Bu kez kötü insanlar ve kötü ejderhalar var. Berk adası ejderhalarla insanların uyum içinde yaşadığı bir cennetten farksız ama dış dünyada barış yok. Ejderhalarla iletişim kuran tek kişinin kendisi olmadığını keşfeden Hıçkıdık’ın sorunları barışçı yöntemle, konuşarak çözme konusundaki kararlılığı ise ne yazık ki bir yere varamıyor. Kötülerle iyiler kaçınılmaz savaşa doğru ilerliyorlar... Yeni filmin farkı ilkine oranla daha çok aksiyon ve heyecan vaat etmesi. Yönetmen Dean DeBlois, son derece ritmik ve hareketli bir filme imza atıyor.

        8

        8. AKİRA (1988)

        III. Dünya Savaşı’nın ardından kurulan Yeni Tokyo’dayız. Yıl 2019. İktidar yozlaşmış politikacılar ve sertlik yanlısı ordunun elinde. Sokaklar suç çeteleri, uyuşturucu bağımlıları ve isyancılarla kaynıyor. Böyle bir kaosun ortasında Tetsuo adlı özgüvensiz ve sorunlu genç, kazandığı güçlerle şiddet saçarken, üç medyum çocuk da onu durdurmaya çalışıyor. Her şey toprağın altına gömülmüş Akira adlı bir güçle ilgili... Katsuhiro Otomo’nun yönettiği film, gençlik öfkesi, isyan ve şiddeti anlatan klasik olarak kabul edilen bir Japon animesi...

        9

        7. LEGO FİLMİ (2014)
        (The Lego Movie)

        Legoların yaşadıkları dünya zorba bir lego tarafından tehdit edilmekte ve her şey parçalarına ayrılmaktadır. Sıradan bir lego olan Emmet, bir yanlış anlama sonucu ‘lego dünyası’nı kurtaran bir kahraman olma şansını yakalar. Emmet, eline geçen bu fırsatı kaçırmak istemez, parçalara ayrılan lego evrenini tekrar bir araya getirmek için bir ekip kurar. ‘Matrix’i akla getiren öyküsü, sürpriz finali, eğlenceli karakterleri, alt metinleri ve aksiyon duygusuyla 2014’ün belki de en özgün ve kreatif animasyonuydu. Öylesine beğenilmişti ki, Christopher Miller ve Phil Lord’un yazıp yönettiği ‘Lego Filmi’nin en iyi animasyon Oscar’ını kazanamaması üzerine Akademi üyelerinin tüm filmleri seyretmeden oy kullandığı yorumları dahi yapılmıştı.

        10

        6. EJDERHANI NASIL EĞİTİRSİN (2010)
        (How to Train Your Dragon)

        Film, ejderhalar ile Viking adası Berk sakinleri arasında yıllarca süren ezeli düşmanlığın sıkı bir dostluğa dönüşmesinin hikâyesini anlatıyor. Adadaki savaşçı erkek kültürünü reddeden, ilk avında yaraladığı ejderhayla özel bir bağ kuran ve “sürü”den ayrılma cesaretini gösterip vicdanının sesini dinleyen genç Hıçkıdık, kuşkusuz animasyon sineması tarihinin unutulmayacak karakterlerinden biri... Filmin en hoş yanı, halkların birbirlerini düşman ilan etmesinin altında yatan nedenleri de incelikle deşifre etmesi. Üstelik bütün bunlar, renkli karakterler ve sürükleyici bir öyküyle geliyor karşımıza.

        11

        5. GHOST IN THE SHELL (1995)

        Daha ortada ‘Matrix’ bile yokken ‘Ghost in the Shell’ vardı… Shirow Masamune’nin çizgi romanından Kazunori Itô tarafından sinemaya uyarlanan, Mamoru Oshii tarafından yönetilen ‘Ghost in the Shell’, insanların bilgisayarlara ve birbirlerinin beyinlerine bağlanabildiği bir gelecekte geçiyor. Gizli bir güvenlik biriminde çalışan Binbaşı Motoko, Puppet Master adlı hacker’ın peşine düşer. Araştırma derinleştikçe sahte hafızalar, makinelerin içindeki “hayaletler” ve derin devletin karanlık projeleri çıkar karşısına. Asıl mesele, Puppet Master ve Motoko’nun siber dünyada kurduğu iletişimde gizlidir. Japon anime geleneğinin siberpunkla buluştuğu, varoluşçu bir bilimkurgu klasiği. 2017’de yeni bir çevrimi yapılmış ama ilkinin gölgesinde kalmıştı.

        12

        4. PRENSES MONONOKE (1997)
        (Mononoke-Hime)

        Japonya’nın geçmişinden gelen bu fantastik hikâye, köyünü kötü bir varlığa karşı korurken sağ kolu lanetlenen Prens Ashitaka’nın macerasını anlatıyor. Lanet ona insanüstü güçler verse de içten içe yiyip bitiriyor. Ashitaka, laneti kaldırmak için batıya doğru yola çıkıyor... Animasyon ustası Japon yönetmen Hayao Miyazaki’nin yazıp yönettiği film, Japon halk hikâyeleriyle fantazi öğelerini çevreci temalarla bir araya getiriyor. Filmin dönüm noktası, Prens Ashitaka’nın hayvanların lideri olan ve kurtlar tarafından yetiştirilen Prenses Mononoke’yle karşılaşması ve ona âşık olması. Mononoke'nin doğal dünyayı insanlığın aç gözlülüğünden kurtarmak için verdiği mücadele, sadece Ashitaka'yı değil, bizi de etkiliyor. Feminist alt metinlere sahip film, doğa ve hayvan sevgisini fantezi ve macerayla birleştiriyor. Gösterime girdiği yıl, Japonya’da gişelerde “Titanic”i dahi geçen bir film olmuştu.

        13

        3. İNANILMAZ AİLE 2 (2018)
        (Incredibles 2)

        İlk filmde, süper güçlere sahip kadınla erkeğin aile kurup çoluk çocuğa karışması, harika bir fikre dönüşüyordu. “Süper aile” olmanın ötesinde öncelikle gerçek bir aileydiler. Her aile gibi normal sorunları vardı ve kendimizi onlara yakın hissediyorduk... Yine Brad Bird'ün yönettiği ikinci film, hayatımızı kaplayan dijital ekranlarla olan tehlikeli ilişkilerimize dikkat çekse de, asıl mesele yine “aile halleri”yle ilgili... Lastikkız Helen, dışarıda süper kahramanlığın gereklerini yerine getirirken Bob ise evde Violet'in ergenlik bunalımları, Flash'in matematik ödevleri ve bebek Jack-Jack'le uğraşmanın dünyayı kurtarmaktan daha zor olduğunu anlıyor. Anlatımı, karakterleri, öyküsü, görsel atmosferi ve animasyon tekniğiyle öne çıkan bir film. “Güçlü ifadelere sahip yüzler, karikatürize bedenler ve gerçekçi bir arka fon” formülüne yaslanan “İnanılmaz Aile tarzı”nın bir başka vazgeçilmez unsuru da yönetmen Brad Bird'ün sahneleri, gerçek film çekimleri gibi tasarlaması...

        14

        2. İNANILMAZ AİLE (2004)
        (The Incredibles)

        Bay İnanılmaz ya da Bob Parr, dünyanın en güçlü süper kahramanıdır ama kötülere karşı savaşırken etrafı biraz fazla dağıtır. Süper kahramanlık yapması devlet tarafından yasaklandığında, süper gücü esneklik olan eşi Lastikkız’la birlikte normal bir Amerikalı gibi yaşamak mecburiyetinde kalır… Utangaç kızı Violet ile oğlu Flash’in de süper güçleri vardır ama onlar da sıradan çocuklar gibi davranmak zorundadırlar. Babaları Bob geceleri gizli gizli süper kahramanlık yapmaya devam ederken gizemli bir kadınla karşılaşır ve olaylar gelişir. Ajan filmleriyle süper kahramanlık öykülerini birleştiren, Brad Bird’ün yönettiği bu animasyonun belki de en güçlü ve hoş yanı aile ilişkileri…

        15

        1. ÖRÜMCEK ADAM: ÖRÜMCEK EVRENİNDE (2018)
        (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

        New York'ta yaşayan genç sanat okulu öğrencisi Miles Morales, paralel evrenlerden gelen başka süper kahramanlarla birlikte, dünyayı Kingpin'in korkunç planlarından kurtarmaya çalışır... “Beyaz adam ağırlıklı süper kahraman filmi modeli”ni yıkıp, yerine beyazların merkezde yer almadığı, çok kültürlülüğe kapı açan alternatif bir dünya getiren bir süper kahraman filmi… Film, hiç kimsenin doğuştan mükemmel olmadığını, süper kahramanlığın öğrenilemeyeceğini, ancak hissedilerek, içten gelen dürtülerle yapılabileceğini söylüyor. Süper kahramanlığın en önemli özelliğinin süper yeteneklerden ziyade sorumluluk duygusu olduğunun altını çiziyor. Bob Persichetti, Peter Ramsey ve Rodney Rothman'ın yönettiği filmde kendinizi bir resimli romanın içinde dolaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Animasyon tekniği açısından yenilikçi ve yaratıcı bir film...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ