Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon engelli bulunuyor. Fedakâr annelerimizin bir kısmı hem işçi, memur, esnaf olarak çalışıyor hem de engelli çocuklarının bakımıyla ilgileniyor. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bu şekilde çalışmaya devam eden ve engelli çocuğu bulunan anneler için erken emeklilik hakkı tanınmış bulunuyor.

SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

Buna göre, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan ve sigortalı çalışan kadınların prim ödeme gün sayılarına dörtte bir oranında ilave ediliyor. Çalıştıkları her 360 güne karşılık hizmet sürelerine 90 gün ekleniyor. Böylece 360 gün çalışmış olmasına karşın 450 gün çalışmış sayılıyor. İlave edilen süreler emeklilik yaşından indiriliyor. İndirilen süre kadar daha erken emekli oluyorlar.

Daha anlaşılabilir olması için bir örnekle anlatalım. Diyelim bir annenin doğuştan engelli çocuğu var ve 2000 yılından bugüne kadar sigortalı bir işte çalışıyor. Annenin 2008 Ekim ayından sonraki çalışma sürelerine dörtte bir oranında prim günü ilave edilir. O tarihten bu yılın kasım ayına kadar normal çalışma süresi 6150 gündür. Bu süreye 1538 gün ilave edilerek toplam prim günü 7688 gün sayılır. 2000 yılında çalışmaya başlayan kadınlar emeklilikte 58 yaşa tabi olduğu halde bu anne 1538 gün, yani 4 yıl 3 ay daha erken emekli olur.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ